Peking ragaszkodik ahhoz, hogy a léggömbök polgári célokat szolgálnak

A Kolumbia felett észlelt léggömb Kínából indult, és polgári célokra szolgál – jelentette be hétfőn a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 06. 10:52
BIDEN, Joe; BLINKEN, Antony
Atlanti-óceán, 2023. február 5. Chad Fish felvételén az amerikai haderõ lelõ az ország légterében egy kínai léggömböt az Atlanti-óceán felett, a karolinai partoknál 2023. február 4-én. Az eszköz vélhetõen Alaszka felõl sodródott az amerikai kontinens fölé, jelenlétét az Egyesült Államokban január 31-én jelentették Joe Biden elnöknek. A kínai külügyminisztérium nehezményezte az általuk eltévedt meteorológiai eszköznek mondott léggömb megsemmisítését. Az incidens miatt Anthony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta február eleji kínai útját, amelynek célja az amerikai-kínai feszültség csökkentése lett volna. MTI/AP/Chad Fish/Chad Fish Fotó: Chad Fish
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Mao Ning sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a léggömb csupán korlátozott mértékben képes önmagát kormányozni, ezért az időjárási viszonyok miatt letért pályájáról, így jutott az Egyesült Államok, Latin-Amerika és a karibi térség légterébe.

A kolumbiai hadsereg szombaton közölte, hogy ismeretlen eredetű léggömböt figyeltek meg az ország felett. Az eszköz útját egészen a légtér elhagyásáig követték, az átrepülés során nem veszélyeztette Kolumbia biztonságát vagy védelmét – tette hozzá a fegyveres testület.

Mindeközben hétfőn a kínai külügyminisztérium bekérette az Egyesült Államok pekingi ügyvivőjét, amiért az amerikai haderő megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett másik kínai léggömböt.

Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettes a hét végén azt mondta, a légi jármű „teljesen véletlenül” jutott el az Egyesült Államok légterébe, kiemelve, hogy „civil eszközről” volt szó. Emellett azt vetette Washington szemére, hogy akkor lőtték le a léggömböt, amikor az már elhagyta volna a légteret.

Az Egyesült Államok súlyos csapást mért a felek közötti kapcsolatok stabilizálására és fejlesztésére irányuló erőfeszítésekre, amelyekről Hszi Csin-ping kínai elnök és amerikai kollégája, Joe Biden novemberi találkozóját követően döntöttek

– áll a miniszterhelyettes jegyezte közleményben.

Az amerikai haderő szombaton semmisítette meg az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amelyet Washington hírszerző légi eszköznek minősített.

Az ügy miatt elhalasztotta pekingi látogatását Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki a hét végén utazott volna a kínai fővárosba.

 

Borítókép: Chad Fish felvételén az amerikai haderő lelő az ország légterében egy kínai léggömböt az Atlanti-óceán felett, a karolinai partoknál 2023. február 4-én. Az eszköz vélhetően Alaszka felől sodródott az amerikai kontinens fölé, jelenlétét az Egyesült Államokban január 31-én jelentették Joe Biden elnöknek. A kínai külügyminisztérium nehezményezte az általuk eltévedt meteorológiai eszköznek mondott léggömb megsemmisítését. Az incidens miatt Anthony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta február eleji kínai útját, amelynek célja az amerikai–kínai feszültség csökkentése lett volna (Forrás: MTI/AP/Chad Fish/Chad Fish)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.