időjárás 17°C Klaudia 2023. március 20.
logo

További hat és fél millió eurós támogatás a földrengés áldozatainak

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.08. 17:46 2023.02.08. 18:45
További hat és fél millió eurós támogatás a földrengés áldozatainak

Az Európai Unió (EU) további szükséghelyzeti támogatást és 6,5 millió euró (mintegy 2,6 milliárd forint) összegű humanitárius segítséget nyújt Törökországnak és Szíriának főként a kutatási és mentési műveletekhez – tájékoztatott az Európai Bizottság. Közben egy újabb csecsemőt mentettek ki a romok alól a dél-törökországi Hatayban 58 órával a török-szíriai határtérségben történt 7,8-es erősségű földregés után.
Szíria segítséget kért az Európai Uniótól a polgári védelmi mechanizmus részeként szerdán, két nappal azután, hogy földrengés pusztított területén és a szomszédos Törökországban. 

Az EU 3,5 millió euró összegű humanitárius segélyt nyújt az országnak, amiből a rászorulók menedékhez, vízhez és megfelelő higiénés körülményekhez, illetve más, szükséges eszközhöz juthatnak. 

Az EU szíriai partnerei között civil szervezetek és ENSZ-ügynökségek vannak, amelyek orvosi készletekkel támogatják a helyi egészségügyi létesítményeket, élelmet és menedéket biztosítanak, valamint helyrehozzák a megrongálódott infrastruktúrát – részletezték.

Törökországnak ugyanakkor hárommillió euró sürgősségi segélyt biztosítanak a mentési erőfeszítések támogatására. Az uniós tagállamok, Albánia, Montenegró és Szerbia összesen több mint 1500 szakemberből és 100 keresőkutyából áll, öt kutató-, illetve mentőcsapatot, valamint húsz egészségügyi csoportot küldött az országba. 

Az utcára került emberek lakhatásának biztosítására Németország, Litvánia és Szlovénia is takarókat, sátrakat és fűtőtesteket ajánlott fel.

A 27 uniós tagállam mellett nyolc nem uniós ország – Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Izland, Montenegró, Norvégia, Szerbia és Törökország – vesz részt az uniós polgári védelmi mechanizmusban. A mechanizmus operatív központja az Európai Unió Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központja (ERCC). 2001 óta a polgári védelmi mechanizmust több mint hatszáz alkalommal aktiválták az Európai Unión belül és kívül, például az ukrajnai háború, a koronavírus-világjárvány vagy az európai erdőtüzek esetében.

Ahogy azt a Magyar Nemzet is megírta korábban, újabb két magyar mentőcsapat érkezett szerdán Törökországba, így számuk már hétre nőtt. A helyszínen eddig 21 személyt mentettek ki élve a romok alól, köztük öt gyermeket – számolt be Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter folyamatosan tájékoztatja a közvéleményt arról, ami a földrengés sújtotta Törökországban és Szíriában történik. Ismert, hogy Törökországot hétfőn egy 7,8-es erősségű földrengés rázta meg, amit több utórengés is követett, majd Szíriában is megmozdult a föld. Eddig összesen 11 700 halálos áldozatot jelentettek a két országból. 

Borítókép: Mentőalakulatok dolgoznak a földrengés sújtotta dél-törökországi Hatayban (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.