Már huszonegy ember köszönheti életét a magyar mentőalakulatoknak, köztük öt gyerek

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy hét magyar mentőcsapat dolgozik a földrengés sújtotta Törökországban, 156 fővel és 28 kutyával.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, FB2023. 02. 08. 11:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb két magyar mentőcsapat érkezett meg Törökországba, így számuk már hétre nőtt. A helyszínen lévő alakulatok eddig 21 embert mentettek ki élve a romok alól, köztük öt gyermeket – jelentette szerdán délután Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be a győri repülőtérről bejelentkezve, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, a Terrorelhárítási Központ és az Életjel Mentőcsoport munkatársai mellett mostanra a Református Szeretetszolgálat, illetve a Katolikus Karitász felkérésére és támogatásával a Budapesti Önkéntes Mentőszervezet szakemberei is a helyszínen vannak. A hét magyar mentőcsapat összlétszáma 156 fő, a munkájukat 28 kutya segíti.

Most is folyamatban van több olyan mentés, ahol a keresőkutyák túlélőt jeleztek. Sok esetben a romok mennyisége és mérete miatt ez a munka komplex feladat, és hosszú időt vesz igénybe, de reméljük, hogy ez a 21-es szám még a következő órákban és napokban is növekedni fog

– közölte Szijjártó Péter. Hangsúlyozta: most kritikus időszakról van szó a túlélők utáni kutatásban.

A kormány folyamatosan figyelemmel kíséri a fejleményeket

– jelentette ki a külügyminiszter. Méltatta, hogy az Ankarai Egyetem hungarológiai tanszékének hallgatói és tanárai önkéntes tolmácsolási szolgálatot ajánlottak fel.

Szíriában 2500 fölé nőtt a rengés halottainak száma, és ott rendkívüli kihívást jelent a sérültek ellátása. Szijjártó Péter kijelentette:

Ennek a munkának a támogatása érdekében biztosítottunk 50 millió forintos segítséget a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, amely a mobil klinikáit a katasztrófa sújtotta területeken állítja fel annak érdekében, hogy a rendkívül nehéz körülmények közepette is biztosított legyen a sebesültek egészségügyi ellátása.

 

Jól vannak a Törökországban tartózkodó magyarok

Délelőtt Szijjártó Péter még arról számolt be, hogy addig 16 ember életét mentették meg a magyar mentőalakulatok. Jelezte, hogy tovább bővül a mentésben részt vevő magyar kontingens Törökországban.

A tárcavezető azt írta a közösségi oldalán: „Éjszaka és reggel is szívszorító hírek érkeztek Törökországból, a földrengés halálos áldozatainak száma megközelíti az öt és fél ezret, a sérülteké pedig a 35 ezret. A kutatási, mentési munkálatok kritikus fázisba érnek, de még mindig van remény arra, hogy túlélőket találnak a romok alatt” – mutatott rá.

Köszönjük és nagyra becsüljük az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Baptista Szeretetszolgálat, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, az Életjel Szolgálat, a Terrorelhárítási Központ és a Református Szeretetszolgálat munkatársainak és önkénteseinek azt az áldozatos munkát, melyet végeztek az elmúlt órákban és napokban 

– fogalmazott. Kitért arra is, hogy szerdán a Budapesti Önkéntes Mentőszervezet egysége is Törökországba érkezett, így délutántól már 156 főből és 28 kutyából áll a mentésben részt vevő magyar kontingens. „Büszkék vagyunk rájuk” – tette hozzá. Szijjártó Péter jelezte: a Fradi és a Kisvárda utánpótlás-focistái jól vannak, csakúgy, mint az a 18 magyar, aki a katasztrófa sújtotta területen tartózkodik.

Borítókép: Munkában a magyar kutató csapatok (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.