Véres bosszút álltak az izraeliek Ciszjordániában

Egy harminchét éves palesztin férfi életét vesztette, több tucat gépjárművet és házat gyújtott fel a feldühödött tömeg.

Magyar Nemzet
2023. 02. 27. 9:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erőszakos bosszút vettek az izraeli telepesek Ciszjordániában, miután vasárnap egy terrortámadásban ketten életüket vesztették, négyen pedig súlyosan megsérültek − számolt be az Associated Press amerikai hírügynökség. A feldühödött tömeg több tucat kocsit és lakást rongált meg, gyújtott fel. A palesztin egészségügyi miniszter jelentése szerint egy 37 éves palesztin férfi életét vesztette, valamint több százan sérültek meg az általuk gyűlölet-bűncselekménynek minősített incidensben. A palesztin Vörös Félhold közlése szerint további két embert lőttek meg, egy harmadikat megkéseltek, egy negyediket pedig vascsövekkel vertek meg. 

A palesztinok közlése szerint mintegy 95 autót és 35 házat gyújtottak fel a telepesek, a közösségi médiát pedig elárasztották a lincselésről készült videófelvételek és képek. 

A véres bosszú helyszíne Huvara városa volt, ahol vasárnap a két izraeli életet követelő terrortámadás történt. Az Európai Unió felszólította a két fél hatóságait, hogy azonnal lépjenek közbe a rend és biztonság helyreállításának érdekében. 

Huvara falut ma el kell törölni. Az elveszett elrettentő erőt azonnal vissza kell adni, és nincs helye a kegyelemnek

− írta Twitter-bejegyzésében az egyik helyi vallási vezető. Érdekesség, hogy a Vallásos Cionizmus izraeli párt − amely tagja a kormánykoalíciónak − vezetője kedvelés formájában jelezte tetszését a felbujtással kapcsolatban. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő videóüzenetében arra kérte a telepeseket, ne kezdjenek önbíráskodásba. 

Arra kérem önöket, hogy az indulat hevében ne vegyék kezükbe a törvényt!

− szólított fel Netanjahu.

A terrortámadásra és az azt követő megtorlásra egy alapvetően feszült időszakban került sor, hiszen márciusban kezdődik a muszlim Ramadán ünnepe, ilyenkor pedig mindig több az összetűzés a palesztinok és izraeliek között. Az indulatok megfékezésére és a biztonság fenntartására vasárnap Jordániában tanácskoztak izraeli és palesztin tisztviselők.

Borítókép: kiégett kocsik a ciszjordániai Huvara városában (Fotó: AP/Majdi Mohammed)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.