Zelenszkij szigorúbb szankciókat követel az amerikaiaktól Oroszországgal szemben

Az ukrán elnök Kijevben fogadta az amerikai pénzügyminisztert, akinek elmondta, hogy nagyra értékelte a támogatást, amelyet Ukrajna kapott az orosz agresszió kezdete óta az Egyesült Államoktól.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 27. 20:20
BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. február 20. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közzétett képen Volodimir Zelenszkij ukrán (b) és Joe Biden amerikai elnök a kijevi Bátrak sétányán 2023. február 20-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zelenszkij kiemelte az amerikai kormány február 24-i döntését, miszerint 2023-ban 9,9 milliárd dollárt juttat Ukrajnának közvetlen költségvetési támogatásként. Hangsúlyozta, hogy ezek a források rendkívül fontosak, mert lehetővé teszik az állami költségvetés fedezetlen részének kitöltését, illetve az arra leginkább rászoruló lakossági rétegek támogatását.
A találkozón külön figyelmet fordítottak Ukrajna és a Nemzetközi Valutalap (IMF) közötti együttműködés jelenlegi helyzetére, valamint az alap programjai végrehajtásának kilátásaira.
Külön szóba került az orosz agresszió következtében megsemmisült ukrán infrastruktúra újjáépítésének kérdése. Egyetértettek abban, hogy szükség van a magánszektor bevonására az újjáépítési projektek megvalósításába. Zelenszkij azzal kapcsolatban, hogy a zárolt orosz pénzeszközöket Ukrajna újjáépítésére használnák, felhívta a figyelmet az ehhez szükséges mechanizmusok fontosságára.
Az elnök köszönetét fejezte ki az Egyesült Államoknak az Oroszországgal szembeni szankciókért. Hangsúlyozta viszont: 

szigorúbb szankciókra van szükség ahhoz, hogy Oroszország ne finanszírozhassa tovább Ukrajna elleni háborúját.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán és Joe Biden amerikai elnök a kijevi Bátrak sétányán 2023. február 20-án (Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.