Beiltották Irakban az alkoholt, felháborodtak a keresztények

A muszlim többségű országban eddig sem sok helyen árusítottak szeszt.

2023. 03. 06. 10:10
irak alkohol
(FILES) In this file photo taken on February 23, 2023, a man walks inside a liquor shop in Baghdad. - Iraq's customs authorities announced on March 4, 2023, the official ban on the import, sale and manufacture of alcoholic beverages. (Photo by Murtaja LATEEF / AFP) Fotó: Murtaja LATEEF / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irakban a vámhatóság betiltotta az alkohol behozatalát. Az intézkedésben még egy 2016-ban elfogadott, de csak múlt hónapban megjelent törvényre hivatkoznak, amely tiltja az alkohol importját, árusítását és előállítását. A rendkívül szigorú  jogszabály 10–25 millió iraki dinárral (2-6 millió forinttal) bünteti a szabályszegőket. A tervezet már hét évvel ezelőtt is nagy indulatokat szült, nem véletlenül halogatták érvényesítését. Ellenzői szerint sérti az alkotmányt és a vallási kisebbségeket, valamint antidemokratikus.

 

Irakban eddig sem lehetett sok helyen alkoholt kapni, szinte kizárólag keresztények és jazidik kereskedtek vele.

 

 

irak alkohol
Fotó: Zaid Al-Obeidi/AFP

Az ország lakosságának túlnyomó többsége muszlim, az egykor másfél milliós keresztény közösség mára 200-300 ezer, borúlátóbb becslések szerint inkább 150 ezer körülire csökkent. Az iszlám és kereszténység elemeit is vegyítő, sajátos vallási-etnikai kisebbség, a jazidik számát pedig megbecsülni is nehéz, az Iszlám Állam népirtása előtt nagyjából 500-700 ezren lehettek összesen Irakban és Szíriában, mostanra többségük menekültként él.

Az iraki parlament keresztény párjta már jelezte is, megtámadja a törvényt, amely szerintük sérti a kisebbségek jogait és az egyéni szabadságot.

Emellett arra hivatkoznak, hogy éppen február végén fogadtak el egy másik intézkedést, amely 200 százalékos adóval sújtja az alkoholt – a két jogszabály tehát ellentmond egymásnak. Az autonóm – és egyébként világiasabb – Kurdisztán régió, ahol a keresztények többsége él, pedig leszögezte, saját hatáskörben döntenek majd a kérdésben. Az AFP francia hírügynökség által megszólaltatott iraki pedig amiatt aggodalmaskodott, hogy a lépéssel csak a feketepiacra terelik a forgalmat.

 

Kiötlői viszont azzal érvelnek, hogy az iraki alkotmány tilt minden olyan jogszabályt, amely szembe megy az iszlámmal. 

 

A Rudaw című angol nyelvű kurd híroldal iráni befolyást sejt a döntés mögött, rámutatva, hogy a perzsa országban az 1979-es forradalom óta szintén tilos az alkoholfogyasztás. Emlékeztetnek rá, hogy Irakban viszont évezredes hagyománya van az alkoholnak, éppen februárban találtak rá egy ötezer éves kocsma romjaira, ahol a bizonyítékok szerint sört is ittak.

 

 Borítókép: alkoholbolt Bagdadban (Fotó Murtaja Lateef/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.