időjárás 17°C Medárd 2023. június 8.
logo

Börtönben kell maradniuk a korrupciós botrány gyanúsítottjainak

Koren-Karczub Tímea
2023.03.03. 11:49 2023.03.03. 15:37
Börtönben kell maradniuk a korrupciós botrány gyanúsítottjainak

A brüsszeli korrupciós botrány gyanúsítottjainak továbbra is börtönben kell maradniuk – derült ki pénteken

Eva Kailinak, az Európai Parlament (EP) volt alelnökének még legalább további két hónapig, Marc Tarabella belga EP-képviselőnek pedig egy hónapig kell őrizetben maradnia a bíróság pénteki döntése alapján.

A szocialista politikusokat védő ügyvédek kedden kérték a korrupcióval, pénzmosással és bűnszervezetben való részvétellel vádolt védenceik szabadlábra helyezését.

TARABELLA, Marc;
Marc Tarabella EP-képviselő távozik a testület plenáris üléséről 2023. február 2-án, mentelmi jogának felfüggesztését követően. Fotó: Olivier Hoslet

Marc Tarabella mentelmi jogát február 2-án függesztették fel, majd az ügyészség tíz nappal később vádat emelt ellene, és előzetes letartóztatásba helyezte. Eva Kailit a vesztegetési ügy kirobbanásakor, december 9-én tartóztatták le, miután a belga rendőrség a lakásán 150 ezer euró készpénzt talált.

 Eva Kaili, az Európai Parlament volt alelnöke és élettársa, Francesco Giorgi. Fotó: STR

Eva Kaili mellett decemberben tartóztatták le Pier Antonio Panzeri olasz volt szocialista EP-képviselőt – aki a vesztegetési hálózat feltételezett vezetője, a Fight Impunity nevű brüsszeli székhelyű civil szervezet vezetője –, az olasz Francesco Giorgit, Eva Kaili élettársát, aki egy belga szocialista EP-képviselő, Marie Arena asszisztenseként dolgozott és Niccolo Figa-Talamancát, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet igazgatóját, akit február közepén kiengedtek a börtönből.

Szintén nemrég helyezték feltételes szabadlábra Francesco Giorgit elektronikus nyomkövető viselésének kötelezettségével, feltehetőleg a hatóságokkal mutatott együttműködő magatartása miatt.

 Kaili ügyvédje, Mihalisz Dimitrakopulosz már akkor kérvényezte, hogy a görög politikus is házi őrizetbe kerüljön, hogy együtt lehessen kétéves kislányával.

Kailin és Tarabellán kívül tehát jelenleg Panzeri is rács mögött van, a volt képviselő ugyanakkor információkat szolgáltat a rendőrségnek a büntetése enyhítéséért cserébe. Az ügyben szintén érintett Andrea Cozzolino EP-képviselő egyelőre hazájában, Olaszországban van háziőrizetben, ám vélhetően hamarosan megkezdődik a Belgiumnak való kiadatásáról szóló tárgyalás.

A brüsszeli fellebbviteli bíróság egyébként kedden vizsgálja meg azt a kérelmet, hogy zárják ki az ügyből Michel Claise főbírót. Nemrég Maxim Töller szólította távozásra a bírót, arra hivatkozva, hogy a Claise által kiadott elfogatóparancs sérti védence, Tarabella ártatlanságának vélelmét.

 

Borítókép: Marc Tarabella és Eva Kaili (Fotók forrása: AFP, montázs: Magyar Nemzet)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.