Fokozódik a bizottság körüli botrány az ingyenes repülőutak miatt

Az EU végrehajtó szerve szigorít a szabályain, miközben egyre többen követelik egy vizsgálat lefolytatását.

Forrás: Politico2023. 03. 03. 7:44
EU Institutions In Brussels
EU Institutions In Brussels Fotó: BEATA ZAWRZEL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigorít a szabályain az Európai Bizottság, miután a brüsszeli Politico felfedte, hogy az uniós végrehajtó szerv vezető közlekedési tisztviselője ingyenes repülőutakat fogadott el a katari kormánytól, miközben csapata létfontosságú légi közlekedési megállapodásról tárgyalt az Öböl menti állam saját légitársaságával.

Henrik Hololei, az Európai Bizottság közlekedési osztályának főigazgatója kilenc alkalommal repült ingyen business osztályon a Qatar Airways légitársasággal 2015 és 2021 között. Két ilyen járatot közvetlenül a katari állam fizetett, ami felveti az összeférhetetlenség gyanúját.

Az Európai Bizottság szóvivője elmondása szerint már korábban elkezdték felülvizsgálni a munkavállalók utazásaira vonatkozó előírásokat, a nemrég napvilágot látott hírek azonban mindezt felgyorsították. 

A bizottság szigorítani fogja azokat a szabályokat, amelyek arra vonatkoznak, hogy egy külső rendezvényszervező fedezné a tisztségviselők kiküldetési költségeit. Ennek értelmében a vendéglátást csak az olyan nemzetközi szervezetektől fogadhatják el a bizottság munkavállalói, mint az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), a G7-ek vagy a G20-ak, illetve a tagállamoktól, kizárólag a hivatalos látogatások keretén belül.

A Politico egyébként megkereste a bizottságot, hogy adjon magyarázatot Hololei ingyenes repülőútjaira, amire válaszul a szóvivőjük közölte, hogy az utazások a szabályoknak megfelelően történtek, ám nem árult el részleteket arról az eljárásról, amelyen keresztül az esetleges összeférhetetlenséget kezelték.

Az elmúlt napokban egyre több felhívás érkezett a vizsgálat lefolytatására. Daniel Freund német európai parlamenti (EP-) képviselő azzal érvelt, hogy az ügyet át kellene adni az Európai Ügyészségnek vagy a blokk csalás elleni felügyelőszervének, az OLAF-nak.

Nem értem, hogy a bizottságban miért fogadja el bárki is a lobbiszervezetek által fizetett ingyenes repülőjegyeket. Egyszerűen nem értem, hogy ez hogyan áll összhangban a szabályokkal 

– mondta a Politicóval folytatott telefonbeszélgetésben.

Zöld frakcióbeli kollégája, Ciarán Cuffe ír EP-képviselő, aki az Európai Parlament közlekedési bizottságában is helyet foglal, úgy vélekedett, hogy a Politico cikkében szereplő leleplezések valódi aggodalmakat vetnek fel.

„Teljes körű tájékoztatást fogok kérni az Európai Bizottságtól az ingyenes repülőjegyekről vagy egyéb juttatásokról, amelyeket a légi közlekedési ügyleteken dolgozó alkalmazottaknak adnak” – írta Cuffe a közösségi médiában. Hozzátette: kulcsfontosságú, hogy ne alakuljanak ki összeférhetetlenségek.

 

Borítókép: Az Európai Bizottság épülete Brüsszelben (Fotó: Beata Zawrzel)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.