Brüsszel elhallgatta, hogy szexuális zaklatást követett el egy képviselő

Az Európai Bizottság a jelentésében megírta: nem akart ártani a német politikus karrierjének.

2023. 03. 03. 9:24
null
BELGIUM-EU-GULF-CORRUPTION-QATAR Fotó: KENZO TRIBOUILLARD
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy német európai parlamenti (EP-) képviselőt nemrég szexuális zaklatással vádolták meg, ám az uniós testület végül úgy döntött, semmilyen módon nem szankcionálja a politikust.

A Bild német napilap jelentése szerint Karolin Braunsberger-Reinhold egy férfit és egy nőt is zaklatott az EP alkalmazottjai közül 2022. június 5-én. 

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a két munkatársával, a férjével, valamint a CDU és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) ifjúsági szervezetének harminc tagjával szervezett bortúrát tavaly nyáron. A Bild beszámolója szerint az EP-képviselő igencsak felöntött a garatra – nemcsak bort, de likőrt is fogyasztott –, aminek következtében már nem tudott egyenesen járni.

Karolin Braunsberger-Reinhold ezután beszélgetésbe elegyedett a két munkatársával, akikkel közölte, hogy biszexuális, vagyis mindkét nemhez vonzódik. A többi között a képviselő trágár kifejezéseket használva azt mondta az alkalmazottaknak, hogy szeretne velük szexuális viszonyt létesíteni. A beszámoló szerint meg is ragadta az egyik munkatársát, és a vállára hajtotta a fejét.

Az alkalmazottak az esetet követően azonnal panaszt tettek az Európai Uniónál, amely meghallgatta az érintetteket, Karolin Braunsberger-Reinholdot és a tanúkat is. 

A jegyzőkönyv szerint a képviselő azt elismerte, hogy „ivott néhány pohár bort”, de azt tagadta, hogy részeg lett volna. Azzal védekezett, hogy „félreértés történt”, mindazonáltal elnézést kért az érintettektől. Az Európai Bizottságnak az üggyel foglalkozó jelentése mindennek ellenére azzal zárult, hogy mérlegelték az incidens súlyosságát a politikus életére gyakorolt súlyos következményekkel szemben, amennyiben a szexuális zaklatás nyilvánosságra kerül. Vagyis a bizottság úgy döntött, inkább elhallgatja az ügyet, és semmilyen módon sem szankcionálta a képviselőt. A Bild kereste Roberta Metsolát a történtekkel kapcsolatban, az Európai Parlament elnöke azonban nem kívánt nyilatkozni, ahogy nem reagált a CDU és frakciója az Európai Néppárt sem.

A 36 esztendős Karolin Braunsberger-Reinhold egyébként még rutintalan politikusnak számít, csak 2021 óta az Európai Parlament képviselője. Ráadásul csak „beugró”, Sven Schulze helyére nevezték ki, miután párttársa inkább a szövetségi kormányban vállalt szerepet.

Önéletrajza alapján igazi villámkarriert futott be: korábban az alig tízezer fős Barleben település polgármesteri hivatalában dolgozott, a CDU-nak is csak 2017 óta volt tagja.

 2021-ben arról beszélt, hogy különösen fontosak számára a biztonsági kérdések, például a migráció, illetve az e-sportok (profi verseny számítógépes játékokkal) népszerűsítése. A Wikipedia-oldala szerint férjezett, egy gyermek édesanyja.

 

Borítókép: Az Európai Parlament bejárata Brüsszelben (Fotó: Kenzo Tribouillard)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.