Drámai mértékben megszaporodott a csoportos nemi erőszak Európában

A bűncselekményeket leggyakrabban külföldi migránsok követik el.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA2023. 03. 21. 20:40
null
Pozzallo, 2023. március 13. Egy Líbia partjai elõtt mintegy 100 mérföldre történt hajótörés túlélõi érkeznek a szicíliai Pozzallo kikötõjébe 2023. március 13-án. Az olasz parti õrség járõrhajói 13 túlélõt vettek fedélzetükre, akiket egy teherhajó mentett ki a Földközi-tengerbõl. A szerencsétlenül járt bárkán 47, Európába igyekvõ bangladesi illegális bevándorló utazott. MTI/EPA/ANSA/Francesca Ruta Fotó: Francesca Ruta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A berlini szenátus által közzétett új rendőrségi adatokból kiderül, hogy 2020 óta mintegy háromszáz olyan nemi erőszakot regisztráltak Németország fővárosában, amelyben több mint egy elkövető vett részt. 

Az adatokból az is kiderül, hogy ezek több mint felét külföldi származású emberek követték el. 

2020-ban 98, 2021-ben 106, 2022-ben pedig 89 csoportos nemi erőszak történt, a valódi számok azonban minden bizonnyal ennél sokkal magasabbak, tekintve, hogy nem minden esetre derül fény. A bűnözők ugyanis gyakran halálosan megfenyegetik az áldozataikat és családtagjaikat azzal, hogy ha szólnak a rendőrségnek, akkor gyilkolni fognak.

Marc Vallendar, az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt parlamenti képviselője szigorúbb bevándorlási politikát követelt a kormánytól. „Ijesztő és súlyos problémát jelez a szexuális bűncselekmények folyamatos növekedése. Kemény büntetéseket és gyors kitoloncolást követelünk a szexuális bűnözőkkel szemben” – jelentette ki egy lapinterjúban a jobboldali politikus.

Németországban hivatalosan nem vezetnek adatokat a gyanúsítottak faji vagy etnikai hátteréről, így az nem derül ki, hogy pontosan melyik országból származnak az elkövetők. Erről egy másik statisztika árulkodik, amely szerint az országban átlagosan két nőt erőszakolnak meg csoportosan minden egyes nap. 

Ebből kiderül, hogy a csoportos nemi erőszakot elkövetők jelentős része Afganisztánból, Irakból és Szíriából érkezett Németországba.

Christian Pfeiffer kriminológus 2021-ben a nyugtalanító statisztikát kommentálva azt mondta, hogy az elkövetők között mindig ugyanazt lehet felfedezni. – Olyan kultúrából származnak, amelyben a férfiak egyértelműen domináns szerepet játszanak a társadalomban. Németországban aztán kívülálló szerepben élnek. Észreveszik, hogy nehezen jönnek ki a lányokkal, ezért frusztráltak a folyamatos kudarcok miatt – mondta a szakember. Berlinben a külföldön született lakosság, valamint a második, sőt harmadik generációs migránsok különösen problémásak.

Európa más országai pontosan ugyanezzel a problémával küzdenek. Olaszországban például a nemi erőszakkal gyanúsítottak 42 százaléka külföldi. Legutóbb Piacenza városában történt egy ilyen eset. Egy 27 éves, Új-Guineából származó migráns egy 55 éves nőt erőszakolt meg, fényes nappal, az utcán. Az Olasz Nemzeti Statisztikai Intézet (ISTAT) korábbi adatai szerint 

a szexuális kizsákmányolással kapcsolatos bűncselekmények 89,7 százalékát, és a szexuális erőszakkal kapcsolatos esetek 55,8 százalékát fiatal migráns férfiak követik el.

Svédországban is hasonlóan romlott a közbiztonság az elmúlt években. Az SVT hírszolgálat 2018-ban jelezte, hogy a Svédországban az előző öt évben nemi erőszakért vagy nemi erőszak kísérletéért elítélt férfiak 58 százaléka az Európai Unión kívül született bevándorló volt, a legtöbben Észak-Afrikából, Dél-Afrikából, Afganisztánból és a Közel-Keletről érkeztek. A BBC pedig arról is beszámolt, hogy azokban a svédországi esetekben, amelyekben az áldozatok nem ismerték támadóikat, a szexuális erőszakért elítélt külföldi születésű férfiak aránya 80 százalék volt.

Borítókép: Egy Líbia partjai előtt mintegy száz mérföldre történt hajótörés túlélői érkeznek a szicíliai Pozzallo kikötőjébe 2023. március 13-án. Az olasz parti őrség járőrhajói 13 túlélőt vettek fedélzetükre, akiket egy teherhajó mentett ki a Földközi-tengerből. A szerencsétlenül járt bárkán 47, Európába igyekvő bangladesi illegális bevándorló utazott (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Francesca Ruta)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.