Harminckilencen vesztették életüket a mexikói tűzesetben

A többségében venezuelai bevándorlók tüntető jelleggel felgyújtották a matracaikat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 28. 14:31
null
Ciudad Juárez, 2023. március 28. Tûzoltók a mexikói Ciudad Juárez egyik menekültközpontjában történt tûzvész helyszínén 2023. március 28-án hajnalban. A katasztrófában legkevesebb 37-en életüket vesztették. A tûz okát még vizsgálják. MTI/EPA/EFE/Luis Torres Fotó: Luis Torres
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tűz ütött ki a mexikói Ciudad Juárez egyik menekültközpontjában keddre virradóan, az Országos Migrációs Hivatal (INM) tájékoztatása szerint a katasztrófában legkevesebb 39-en vesztették életüket, 29 ember szenvedett sérüléseket, közülük többeket súlyos égési sérülésekkel szállítottak kórházba. A központban összesen 68 menekült férfi tartózkodott.

Az áldozatok jelentős része a beszámolók szerint venezuelai bevándorló, akiket közrend megzavarása, pénzkéregetés és más cselekmények miatt vettek őrizetbe a mexikói bevándorlásügyi hatóságok.

Chihuahua állam egyik illetékesétől a sajtó úgy tudja, hogy a lángok este tíz óra után csaptak fel a cellákban, miután többen tüntető jelleggel felgyújtották a matracokat. Az ügyészség nyomozást rendelt el az ügy kivizsgálására, a bejelentések szerint Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök később sajtótájékoztatót tart az eset kapcsán.

A Mexikó és Egyesült Államok közös határvonalán fekvő Ciudad Juárez az illegális határátkelések egyik fő célpontja, mivel a határ túloldalán fekvő, texasi El Pasóba a Stanton-Lerdo hídon át vezet az út. Csak tavaly mintegy 2,76 millió menekültet tartóztattak fel a mexikói hatóságok. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint 2022-ben nyolc százalékkal nőtt a Mexikóba irányuló migráció.

 

Borítókép: tűzoltók a mexikói Ciudad Juárez egyik menekültközpontjában történt tűzvész helyszínén 2023. március 28-án hajnalban (Fotó: MTI/EPA/EFE/Luis Torres)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.