Helyreállítja diplomáciai kapcsolatait a két közel-keleti hatalom

Irán és Szaúd-Arábia között még 2016-ban szűntek meg a diplomáciai kapcsolatok.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 10. 13:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyreállítja egymással diplomáciai kapcsolatait Irán és Szaúd-Arábia, a két ország külügyminiszterei nemsokára személyesen is egyeztetnek − tájékoztatott pénteken az iráni állami média.

A döntés értelmében Teherán és Rijád két hónapon belül újranyitja nagykövetségeit is.

Az al-Dzsazíra hírportál szerint a kapcsolatok újraindításában nagy szerepe van Kínának, ugyanis a felek egy pekingi találkozót követően döntöttek a normalizáció mellett.

Az egyeztetéseket követően kiadott, az iráni média szerint közös közleményben a felek leszögezték, tiszteletben tartják egymás szuverenitását és nem avatkoznak bele egymás belügyeibe. Az iráni nemzetbiztonsági tanácshoz közeli Nournews iráni hírügynökség oldalán megjelent képeken és videófelvételeken – melyek a képaláírás szerint a kínai fővárosban készültek – Ali Samháni, a tanács vezetője látható szaúdi tisztségviselők, valamint egy kínai kollégájuk társaságában, aki a Nournews szerint Vang Ji államtanácsos, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatója.

Rijád a bejelentést egyelőre nem erősítette meg, és egyelőre Peking sem adott hírt ilyen jellegű egyeztetésekről.

Irán és Szaúd-Arábia között azt követően szűntek meg a diplomáciai kapcsolatok, hogy 2016-ban Iránban szélsőségesek megtámadták Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét. Ezt követően Rijád az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) iráni diplomatáit is kiutasította. A két ország több, a térségben zajló konfliktusban − egyebek között a jemeni és a szíriai polgárháborúban − szemben álló feleket támogat.

A két rivális regionális hatalom között az utóbbi egy évben Bagdad igyekezett közvetíteni, a felek így több egyeztetést is tartottak a kapcsolatok felvételéről, ám korábban mind Rijád, mind Teherán visszafogottan nyilatkozott az ügyben.

Borítókép: Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg (Fotó: Reuters)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.