Az ukrajnai háború következtében Irán is nehéz helyzetbe került

Az elmúlt egy évben az Iráni Iszlám Köztársaság újra és újra a figyelem középpontjába került: a Mahsza Amini fiatal kurd nő halála miatt kitört tüntetések már több mint öt hónapja tartanak, és az is nagy port kavart, hogy kiderült, Teherántól vásárolt kamikaze drónokat vetnek be az orosz erők az ukrajnai háborúban. Mindezek mellett Iránnal kapcsolatban van még egy elvarratlan szál is, a nukleáris megállapodás ügye, mely egyre inkább lekerül a nemzetközi politika napirendjéről. A Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) kedden megrendezett „Merre tart Irán 2023-ban?” című kerekasztal-beszélgetésén vettünk részt.

2023. 02. 21. 20:02
Demonstration in Tehran
Demonstration in Tehran Fotó: STRINGER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly szeptember közepe óta többször is lehetett hallani arról, hogy tüntetőket börtönöznek be és végeznek ki, miután országszerte megmozdulásokra került sor a 22 éves kurd Mahsza Amini halálát követően. A közösségi oldalakat ellepték a tüntető tömegekről és az utcákon randalírozókról készült videófelvételek.

A tüntetők még az Iszlám Köztársaság alapítójának, Ruholláh Homeini ajatollah szülőházának egy részét is felgyújtották, a tűzről készült felvételekkel tele volt a közösségi média.

 

Mára viszont egyre ritkábban jelennek meg a tüntetésekkel kapcsolatban hírek, legutóbb február első hétvégéjén jelentette az IRNA állami hírügynökség, hogy az iszlám forradalom 44. évfordulója alkalmából több tízezer fogvatartott részesült amnesztiában vagy börtönbüntetése időtartamának csökkentésében.

N. Rózsa Erzsébet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) oktatója szerint a megmozdulások többnyire már lecsengtek, az utóbbi időben inkább csak a további áldozatok 40 napos gyászával kapcsolatban lehetett hallani kisebb tüntetésekről.

A megmozdulások azonban nem csak Mahsza Amini halálának szóltak – derült ki a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) kedden megrendezett kerekasztal-beszélgetéséből. A szakértők elmondták, hogy nemcsak a múlt év második fele, de már az azt megelőző időszak is meglehetősen feszült volt Irán számára: a koronavírus-járvány Kína után a perzsa országban terjedt el először, ami gazdasági és társadalmi szinten is jelentős problémákat okozott, ezt követően pedig az ukrajnai háború kirobbanását követő infláció és az élelmiszerárak emelkedése súlyosbította a helyzetet.

AMINI, Mahsza
A 22 éves iráni Mahsza Amini halála miatt tiltakoznak tüntetők Irán isztambuli konzulátusa előtt. Fotó: Sedat Suna/MTI/EPA

Társadalmi átalakulás Iránban

„Iránban három-négy évente vannak tüntetések, ez nem új dolog. 1979 előtt nagyon komoly tüntetéskultúrája volt az országnak, a megmozdulásokról utcákat is neveztek el” – mutatott rá Sárközy Miklós, a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) docense. A szakértők azonban egyetértettek abban, hogy az elmúlt hónapok megmozdulásai egy mélyebb társadalmi átalakulást okoztak a perzsa országban. Ennek egyik jele Sárközy Miklós szerint, hogy míg 1979-ben a körülbelül 35 milliós lakosság 70 százaléka vidéken élt és falusi életmódot folytatott, mára a közel 88 milliós lakosság zöme városban él és a sokgyermekes családmodellről is lemondott. Szintén a változásokat jelzik, hogy nemcsak az egyetemisták körében nő a nők aránya, de a tanári és orvosi hivatást is egyre többen választják közülük.

Szalai Máté, a velencei Ca’Foscari Egyetem és a Marie Sklodowska-Curie Actions európai uniós program ösztöndíjas kutatója azonban rámutatott, hogy bár a tüntetések nem igazán láthatók, a folyamat még nincs lezárva, végleges eredményük a következő három-öt évben fog nyilvánvalóvá válni.

Álláspontja szerint a tavaly kirobbant tüntetéshullám merőben más az eddigieknél, ezt a számok is igazolják: szeptember közepe óta mintegy 600 halálos áldozatot jelentettek, viszont jelentősen megugrott a bebörtönzések száma, ez idáig több mint 19 ezer tüntetőt tartóztattak le. „Ezzel szemben a 2019-es megmozdulások során csak két hét alatt 1500 ember halt meg” – tette hozzá a szakértő, felidézve a Reuters hírügynökség akkori adatait. A kutató azonban arról is beszélt, hogy nem véletlenül övezi ekkora nemzetközi figyelem az iráni eseményeket: Szaúd-Arábia, Izrael és az Egyesült Államok is örülnének egy iráni rendszerváltásnak, ám Teherán korántsem akarja azt mutatni, hogy gyenge lenne.

Hatalmas biznisz a dróneladás

Az ukrajnai háború az egész világra hatással volt, ez alól Irán sem volt kivétel, mely az elmúlt egy évben még inkább elmélyítette kapcsolatait a Nyugattól gyakorlatilag elszigeteltté vált Oroszországgal. Miután úgy alakult, hogy Irán kevésbé szankcionált most, mint Oroszország, Teherán nagy segítséget tud nyújtani Moszkvának, például a mezőgazdasághoz szükséges, importtermékek terén.

De a hadiiparban is egyre erősebbek a két ország kapcsolatai: tavaly nyáron nagy port kavart, hogy az oroszok iráni kamikaze drónokkal támadták az ukrán infrastruktúrát, noha Teherán döntése korántsem arról szólt, hogy beszálljon a háborúba Moszkva oldalán.

Szalai Máté rámutatott, a dróneladás mögött gazdasági okok húzódnak, aminek hatalmas politikai ára volt, melyet a perzsa ország bevállalt. Cserébe viszont nem kevés fizetséget kapott: augusztus 20-án hajnalban ugyanis 140 millió eurónyi készpénzzel és nyugati fegyverekkel a fedélzetén – többek közt amerikai Javelin páncéltörő rakétákkal – landolt két orosz repülőgép a teheráni repülőtéren. Ezenkívül még egy 200 millió eurós drónbizniszben is megállapodtak a felek.

Noha az ukránok nem örülnek a dróneladásoknak, Sárközy Miklós elmondta,

Teherán és Kijev között már 2020 januárja óta feszült a viszony, miután a teheráni repülőteret elhagyó ukrán utasszállítót felszállás után nem sokkal az iráni légvédelem lelőtte.

All passengers, crew members killed in Iran plane crash
Kutatócsapat dolgozik a Teherán közelében lelőtt ukrán utasszállító roncsainál 2020. január 8-án. Fotó: Fatemeh Bahrami/AFP/Anadolu Agency

Lekerült a napirendről a nukleáris megállapodás

Az iráni atomalku kedvező feltételekkel indult még 2015-ben, amikor Teherán és a nyugati nagyhatalmak aláírták a közös átfogó akciótervet (JCPOA), melynek értelmében Irán korlátozza atomprogramját, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldotta a Teherán ellen korábban bevezetett szankciók többségét. 2018-ban azonban az akkori amerikai elnök, Donald Trump kiléptette országát az egyezményből és a büntetőintézkedéseket is visszaállította. Noha 2021-ben, Joe Biden elnöksége alatt újraindultak a tárgyalások – iráni szakértők már átalakított megállapodásról is beszéltek –, a közel egy évvel ezelőtt kirobbant ukrajnai háborút megsínylette az atomalku is.

Szalai Máté ugyanis úgy látja, hogy az orosz–iráni együttműködés miatt Washington nem fog megállapodni a perzsa országgal, ráadásul már a JCPOA is hamarosan aktualitását veszti, miután több pontja is lejár a következő években.

Borítókép: Mahsza Amini halála után tüntetnek az iráni főváros, Teherán utcáin 2022. szeptember 19-én (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Stringer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.