Humza Yousaf lesz a következő skót kormányfő

A pakisztáni származású politikus az első olyan muszlim, aki egy nagyobb brit párt vezetője lett.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, BBC2023. 03. 27. 16:08
STURGEON, Nicola
Edinburgh, 2023. március 27. Humza Yousaf eddigi egészségügyi miniszter beszél, miután megválasztották a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvõ Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetõjévé az edinburghi Murrayfield stadionban rendezett vezetõválasztáson 2023. március 27-én. Az eredmény azt is jelenti, hogy Yousaf lesz Skócia következõ miniszterelnöke. Az eddigi skót kormányfõ, Nicola Sturgeon február 15-én jelentette be teljesen váratlanul, hogy távozik az SNP élérõl és így a skót miniszterelnöki tisztségbõl is. MTI/EPA/Robert Perry Fotó: Robert Perry
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Humza Yousaf eddigi egészségügyi minisztert választották a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjévé. A vezetőválasztási versengés hétfőn bejelentett eredménye azt is jelenti, hogy Yousaf lesz az új skót kormányfő.

Skócia eddigi vezetője, Nicola Sturgeon február 15-én jelentette be váratlanul, hogy távozik az SNP éléről és így a skót kormányfői tisztségből is.

A vezetői posztért hárman indultak: Humza Yousaf, valamint Kate Forbes pénzügyminiszter és Ash Regan, aki decemberi lemondásáig a helyi közösségekért felelős államtitkári tisztséget töltötte be a skót kormányban.

Közülük az SNP tagsága választhatta meg online és postai voksolással Nicola Sturgeon utódját. Humza Yousaf kedden, a skót parlament formális jóváhagyó szavazása után veszi át a kormányfői tisztséget Sturgeontől.

A 37 éves politikus az első muszlim, aki egy nagyobb brit pártot és ezzel együtt Skóciát vezeti majd. 

Humza Yousaf édesapja pakisztáni, míg édesanyja egy dél-ázsiai családba született az afrikai Kenyában. 2011-ben lett a skót parlament képviselője, majd hamar államtitkári és miniszteri pozíciókba került előbb Alex Salmond, azután Nicola Sturgeon kormányában.

Az SNP új vezetője közölte, elődjéhez hasonlóan harcba szállna a genderideológia mellett, és akár Londonnal is szembemenne ezért. A brit konzervatív kormány az év elején megakadályozta egy Skóciában nagy többséggel elfogadott törvénymódosítás életbe lépését a nemváltoztatás megkönnyítéséről. A függetlenségpárti törekvésekkel kapcsolatban Sturegonnal ellentétben türelemre intett, mivel szerinte egy következetes többséget kell kialakítani, amely támogatja az Egyesült Királyságtól való elszakadást.

Nem Humza Yousaf egyébként az egyetlen vezető Nagy-Britanniában, aki etnikai kisebbségi háttérrel rendelkezik. A brit miniszterelnöki pozíciójára tavaly választották meg a hindu vallású, indiai származású Rishi Sunakot, a sor azonban itt sem ér véget, London főpolgármestere 2016 óta a pakisztáni származású Sadiq Khan.

 

Borítókép: Humza Yousaf eddigi egészségügyi miniszter beszél, miután megválasztották a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjévé az edinburghi Murrayfield stadionban rendezett vezetőválasztáson 2023. március 27-én (Fotó: MTI/EPA/Robert Perry)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.