Tisztázatlan megszólalása miatt kapott óriási pénzbüntetést a sportlegenda

Ötmillió reál, azaz 340,6 millió forint erkölcsi kártérítés megfizetésére kötelezte Nelson Piquet brazil autóversenyzőt, egykori Formula–1-es pilótát egy brazil bíróság. A bírságot a veterán pilóta Lewis Hamilton versenyzőre 2021 novemberében egy interjú során tett, a vádirat szerint rasszista és homofób megjegyzései miatt kell kifizetnie. A pénzbüntetést eredményező szó körül ugyanakkor meglehetősen sok, nyelvi és a szándékbeli kérdőjel lebeg.

2023. 03. 25. 15:42
null
07/09/2021 Comemoração do dia da Independência
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tetemes pénzbírságra, több mint 340 millió forintnyi brazil reál megfizetésére kötelezte egy bíróság Nelson Piquet háromszoros Formula–1-es bajnokot, mivel 2021 novemberében egy televízióinterjúban három alkalommal rasszista és homofób megjegyzésekkel illette brit versenyzőt, mikor a Mercedes pilótájának a Brit Nagydíjon Max Verstappennel, a Red Bull Racing holland versenyzőjével történt ütközést elemezte. 

Az ütközést visszanézve Piquet az egyébként a balesetben vétkes Hamiltonra a „neguinho” kifejezést használta, mely az őt beperlők és az azokkal egyetértők szerint a nyelvet nem beszélők részére leginkább úgy írható le, mint az angol nyelvben a rabszolgatartás során a rabszolgatartók által az ott dolgozó feketékre használt, rendkívül terhelt szó – melyet ezen okból már szinte mindenhol csak n-betűs szóként említenek.

A veterán versenyző a botrányt követően nyilatkozatban kért elnézést: „Szeretném tisztázni a médiában keringő történeteket egy tavalyi interjúban tett megjegyzésemmel kapcsolatban. Amit mondtam, rosszul gondoltam át, és nem védekezem, de tisztázni szeretném, hogy a használt kifejezés egy olyan kifejezés, amelyet a brazil portugál nyelvben a köznyelvben széles körben és történelmileg a fickó vagy személy szinonimájaként használnak, és soha nem volt szándékomban megsérteni” – fogalmazott Piquet.

Teljes szívemből elnézést kérek mindenkitől, akit ez érintett, beleértve Lewist is, aki egy hihetetlenül jó versenyző, de a fordítás, ami egyes médiumokban szerepel és most a közösségi médiában kering, nem helytálló. A diszkriminációnak nincs helye az F1-ben vagy a társadalomban, és örömmel tisztázom az ezzel kapcsolatos gondolataimat

– tette hozzá. Hamiltont ez nem hatotta meg, hangsúlyozta, nagyon fontos lenne megszabadulni ezektől az „archaikus beidegződésektől”, utalva a rasszista megjegyzésre.

A „neguinho” jelentését tekintve azonban rendkívül sokrétű, ezért a brazil portugált beszélők tetemes része szerint Piquet nem vagy legalábbis nem úgy akarta bántani Hamiltont, ahogyan végül az őt vádlók gondolták.

A szót ugyanis rassztól függetlenül használják, általában barátok üdvözlésére. Bizonyos esetekben lehet sértő szándékkal használni, máskor gyakorlatilag közömbös. A Reddit fórumplatform egyik felhasználója egy portugál nyelvről szóló beszélgetésben arról számolt be, hogy nagyapja saját feleségét is a szó nőalakjával illette, szerelmes becézés gyanánt. Kétségtelen, hogy utóbbiról Piquet és Hamilton esetében aligha lehet szó. 

Több, a nyelvet jól ismerő felhasználó mutat rá azonban arra, hogy a szóban szereplő kicsinyítő képző következetes használata, illetve az, hogy Piquet minden más versenyzőre annak vezetéknevével hivatkozik, Hamiltonra viszont a szó szerint a „fekete fiúcskát” jelentő fordulatot használja, arra enged következtetni, hogy Piquet Hamiltonra az értelmetlennek tartott manőver miatt, „mindössze csak” lekicsinylő kommentárt tett.

A pert négy emberi jogi csoport – köztük a brazil Nemzeti LMBT+ Szövetség – indította, amelyek tízmillió reál megfizetésére szólították fel Piquet-t erkölcsi károkozásért.

Pedro Matos de Arruda bíró a döntésében azt mondta, hogy a kártérítés összegéről úgy és amiatt döntöttek, „hogy egy napon társadalmunk megszabadulhasson a rasszizmus és a homofóbia ártalmas cselekedeteitől”.

 

Borítókép: Nelson Piquet 2021. szeptember 7-én Sao Paulóban a brazil függetlenség napját ünneplő rendezvényen. (Forrás: Wikimedia Commons/Clauber Cleber Caetano)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.