Nemzetközi akkreditációt kapott a kárpátaljai magyar főiskola

Csépe Valéria, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) elnöke átadta Orosz Ildikó elnöknek és Csernicskó István rektornak azt a dokumentumot, amely igazolja, hogy a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola akkreditált felsőoktatási intézmény.

Magyar Nemzet
Forrás: KMF2023. 03. 20. 14:32
CSERNICSKÓ István
Beregszász, 2022. október 7. Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Fõiskola rektora beszédet mond az intézmény tanévnyitóján a beregszászi református templomban 2022. október 7-én. MTI/Nemes János Fotó: Nemes János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiadott dokumentum azt tanúsítja, hogy a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán folyó oktatási, kutatási és egyéb tevékenység megfelel az európai standardoknak, a főiskola belső minőségbiztosítási rendszere, ennek működése kompatibilis az európai felsőoktatási szereplőkkel szemben támasztott minőségi követelményekkel – mondta a főiskola honlapján megjelent interjúban az intézmény rektora. Csernicskó István úgy látja, hogy bizonyos szempontból a minőség igazolása a megszerzett akkreditáció, amely számukra azért is fontos, mert ezzel a külső minőség-ellenőrzési eljárással lemérhető, hol tartanak jelenleg.

Meggyőződésem, hogy önmagában az, hogy a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola az egyetlen olyan felsőoktatási intézmény Ukrajnában, amely rendelkezik egy EU-s tagállam független szakmai testülete által kiadott akkreditációs tanúsítvánnyal, jelzi ennek a minősítésnek a jelentőségét

– mutatott rá a főiskola vezetője. Kiderült szerinte, hogy az a munka, amit elvégeztek az alapítás óta eltelt bő negyed század alatt, megüti az európai mércét, és integráns részei az európai felsőoktatási térségnek.

Forrás: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola

Nehézséget jelent ugyanakkor, hogy az ukrán felsőoktatási törvény 251. cikke ismeri az intézményi akkreditáció fogalmát, ám a 25. cikk 8. bekezdése csak az egyes képzési programok esetében fogadja el a külföldi minőségbiztosítási tanúsítványokat, egész intézmények értékelésében egyelőre nem. 

Tehát elismerik, ha egy-egy szakot, képzési programot akkreditálnak külföldi szakértők, ám a külföldi intézményi akkreditációt már nem 

– jelezte Csernicskó István, aki szerint ez azzal magyarázható, hogy az ukrán állam nem szeretné elveszteni a kontrollt a felsőoktatás felett. Ha azonban Ukrajna valóban komolyan veszi az európai integrációt, nem fogja tudni kivonni magát az európai felsőoktatásban elfogadott minőségbiztosítási szempontok és eljárások alól – tette hozzá.

Mindezzel együtt a rektor úgy látja, hogy a nemzetközi akkreditáció egyértelműen megerősíti a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola szakmai pozícióit. Ukrajnában alig van olyan egyetem vagy főiskola, amely legalább ukrajnai intézményakkreditációval rendelkezne. A minőséget ugyanakkor rendszeresen igazolni kell, sokat kell tenni a fenntartásáért és a további fejlődésért – mondta az interjúban Csernicskó István.

Borítókép: Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora (Fotó: MTI/Nemes János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.