„Szivárványcsaládokon” esett egymásnak az olasz jobb- és baloldal

Matteo Salvini figyelmeztetett: minden gyermeknek joga van egy anyához és egy apához!

2023. 03. 17. 5:30
lmbtq italy
Two gay men wear a peace flag with two interlocking male symbols during the Napoli Pride in Naples, Southern Italy, on July 2, 2022. (Photo by Eliano Imperato / Controluce via AFP) Fotó: Eliano Imperato / Controluce via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többször volt már rá példa, hogy olasz baloldali polgármesterek az érvényben lévő jogszabályokkal szembe mentek, és az azonos neműek élettársi kapcsolatban nevelt gyermekeit mindkét szülő nevével anyakönyvezték. A baloldali vezetésű Milánóban a hét elején tett pontot a vitás kérdésre Renato Saccone prefektus, aki azonnali hatállyal betiltotta a korábbi egyébként jogsértő gyakorlatot azzal, hogy csupán a biológiai szülő feltüntetését engedélyezte a gyermek dokumentumaiban. Milánó polgármestere, Giuseppe Sala erre azonnal felemelte szavát, mivel szerinte a „szivárványcsaládok” jogait súlyosan sérti a határozat. Felszólította a baloldali Demokrata Párt képviselőit, hogy vizsgálják ki a belügyminisztériumot képviselő prefektus döntését. Sala szerint politikai kérdésről van szó, ezért az ellenzéknek harcot kell indítania a római parlamentben az azonos nemű családok gyermekeinek védelmében, akik ugyanazt az elbánást érdemlik, mint a hozzájuk hasonló „szivárványcsaládok” Spanyolországban, vagy Dániában.

A jobboldali pártok üdvözölték a prefektus döntését, a helyzet tisztázását. Matteo Salvini, a kikötőkért felelős infrastrukturális és közlekedési miniszter, a Liga főtitkára szerint Brüsszelnek nincs joga ahhoz, hogy az általa elképzelt családmodellt a tagállamokra kényszerítse.

Minden gyermeknek joga van egy anyához és egy apához, a gyermekeket nem lehet sem megvenni, sem bérelni, sem interneten kiválasztani!

– figyelmeztetett. Alessandro Zan, a baloldali Demokrata Párt képviselője, egyben az LMBTQ-jogok legismertebb aktivistája szerint Olaszország kormánya a magyar jobboldal útjára lépett azzal, hogy a szenátus visszautasította azt a brüsszeli irányelvet, miszerint minden tagállamban ugyanazokat a jogokat kell biztosítani az azonos nemű szülők gyermekeinek. A baloldal a gyermekek jogait lábbal tipró érzéketlenséggel vádolja Giorgia Meloni kormányát.

A jobbközép politikusok viszont a szenátus és a prefektus döntésére reagálva felhívták a figyelmet a béranyaság kapcsán felmerülő morális kérdésekre is. Eugenia Roccella családügyi miniszter az Corriere della Sera napilapnak adott interjúban úgy magyarázta, hogy nem a másneműeket, vagy gyermekeiket szándékoznak büntetni azzal, hogy csak a biológiai szülő regisztrációját engedélyezik, hanem azt akarják hangsúlyozni, hogy a béranyaság embertelen üzletág és súlyos bűncselekmény, amelyet nemzetközi szinten is büntetni kellene. Alessandro Zan erre úgy reagált, a jobboldal hamis híreket terjeszt, hogy politikai vitát gerjesszen az LMBTQ-személyek jogairól.

Zan szerint Giorgia Meloni a középkorba vezeti vissza Itáliát, politikája negatív diszkriminációt gerjeszt.

– Ellenséget, bűnbakot keresnek, hogy eltereljék az olaszok figyelmét a megoldatlan gazdasági és társadalmi nehézségekről – panaszolta. A baloldali politikus szerint a jobbközép kormány a migráns kérdést is ugyanígy figyelemelterelésként használja.

Közben az olasz média arról is beszámolt, hogy egyre több oktatási intézmény vezetősége dönt úgy, hogy a „szivárványcsaládok” iránti védelemből nem ünneplik az apák napját.

Döntésüket azzal magyarázzák, hogy az elmúlt években alaposan megváltozott a társadalom, nem létezik egyetlen általános családmodell, mindenfajta családra figyelemmel kell lenni.

Borítókép: Pride-felvonulás a dél-olaszországi Nápolyban, 2022. július 2-án (Fotó: Eliano Imperato/Controluce az AFP-n keresztül)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.