időjárás 22°C Klotild 2023. június 3.
logo

Washingtonban is megünnepelték a március 15-i forradalmat

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.03.16. 08:13 2023.03.16. 09:09
Washingtonban is megünnepelték a március 15-i forradalmat

A Capitoliumban megkoszorúzták a Kossuth-szobrot. A Kossuth Háznál is tartottak megemlékezést, este pedig ünnepi műsort és fogadást adtak a nagykövetségen.

Március 15-nek mindig van releváns üzenete az Egyesült Államokban, mert az amerikaiak értik, hogy Magyarország szabadságszerető ország, és a magyar szabadságharcos nép, amiről történelme során számos alkalommal tett tanúbizonyságot – jelentette ki Magyarország Egyesült Államokba akkreditált nagykövete a magyar nemzeti ünnepen, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján.

Takács Szabolcs, az MTI-nek elmondta: Magyarországnak az Egyesült Államokban is minden alkalommal el kell mondania, hogy nemzeti érdeke, hogy a szomszédságában dúló háborúnak minél előbb vége legyen. Ennek az álláspontnak hiteles képviselője földrajzi elhelyezkedése, történelme, gyökerei és kitettsége okán is – tette hozzá.

A diplomata megjegyezte, hogy bár az amerikai közéletben nagyon erős háborúpárti üzenetek jelennek meg, egyre többen – különösen a konzervatívok köreiben – elismerik, hogy Magyarország hiteles képviselője a béketörekvéseknek.

Meg kell érteniük, nemzeti érdekünk, hogy minél előbb béke legyen a szomszédságunkban, mert csak így tudjuk garantálni a Kárpát-medencében élő magyarok biztonságát, boldogulását és gazdasági fejlődését

– fogalmazott Takács Szabolcs. A nagykövet felhívta a figyelmet, hogy Magyarország elkötelezett Ukrajna függetlensége és szuverenitása mellett, ugyanakkor elvárja a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartását.

 

Március 15-i megemlékezések Washingtonban

Takács Szabolcs szerdán délben az amerikai törvényhozás épületében, a Capitoliumban megkoszorúzta Kossuth Lajos szobrát. A nagykövet délután részt vett a washingtoni Kossuth Alapítvány koszorúzási ünnepségén is a Kossuth Háznál.

A washingtoni magyar szervezetek gyűjtőhelyeként működő Kossuth Házban a helyi magyarok emlékeztek meg a 175. évfordulóról. Végh Sándor, a Kossuth Házat működtető Kossuth Alapítvány elnöke a közmédiának kijelentette: a washingtoni magyarok megemlékezésükön keresztül ezen a napon aktívan is a nemzet részévé válnak. A kokárdát büszkén viselik az amerikai fővárosban is, amivel az amerikaiaknak meg tudják mutatni ennek az ünnepnek a jelentőségét – tette hozzá.

A Washingtonban és környékén élő magyarok ünnepi megemlékezései szerdán este Magyarország nagykövetségén zárultak ünnepi műsorral és fogadással.

Borítókép: a Kossuth-szobor megkoszorúzása a Capitoliumban (Forrás: Facebook)

Március 15.

Toroczkai: Petőfiék semmilyen nagyhatalmi diktatúrát nem akartak

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.