Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Washingtonban is megünnepelték a március 15-i forradalmat

A Capitoliumban megkoszorúzták a Kossuth-szobrot. A Kossuth Háznál is tartottak megemlékezést, este pedig ünnepi műsort és fogadást adtak a nagykövetségen.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 16. 8:13
A Kossuth-szobor megkoszorúzása a washingtoni Capitoliumban 2023. március 15-én Forrás: Takács Szabolcs FB-oldala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 15-nek mindig van releváns üzenete az Egyesült Államokban, mert az amerikaiak értik, hogy Magyarország szabadságszerető ország, és a magyar szabadságharcos nép, amiről történelme során számos alkalommal tett tanúbizonyságot – jelentette ki Magyarország Egyesült Államokba akkreditált nagykövete a magyar nemzeti ünnepen, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján.

Takács Szabolcs, az MTI-nek elmondta: Magyarországnak az Egyesült Államokban is minden alkalommal el kell mondania, hogy nemzeti érdeke, hogy a szomszédságában dúló háborúnak minél előbb vége legyen. Ennek az álláspontnak hiteles képviselője földrajzi elhelyezkedése, történelme, gyökerei és kitettsége okán is – tette hozzá.

A diplomata megjegyezte, hogy bár az amerikai közéletben nagyon erős háborúpárti üzenetek jelennek meg, egyre többen – különösen a konzervatívok köreiben – elismerik, hogy Magyarország hiteles képviselője a béketörekvéseknek.

Meg kell érteniük, nemzeti érdekünk, hogy minél előbb béke legyen a szomszédságunkban, mert csak így tudjuk garantálni a Kárpát-medencében élő magyarok biztonságát, boldogulását és gazdasági fejlődését

– fogalmazott Takács Szabolcs. A nagykövet felhívta a figyelmet, hogy Magyarország elkötelezett Ukrajna függetlensége és szuverenitása mellett, ugyanakkor elvárja a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartását.

 

Március 15-i megemlékezések Washingtonban

Takács Szabolcs szerdán délben az amerikai törvényhozás épületében, a Capitoliumban megkoszorúzta Kossuth Lajos szobrát. A nagykövet délután részt vett a washingtoni Kossuth Alapítvány koszorúzási ünnepségén is a Kossuth Háznál.

A washingtoni magyar szervezetek gyűjtőhelyeként működő Kossuth Házban a helyi magyarok emlékeztek meg a 175. évfordulóról. Végh Sándor, a Kossuth Házat működtető Kossuth Alapítvány elnöke a közmédiának kijelentette: a washingtoni magyarok megemlékezésükön keresztül ezen a napon aktívan is a nemzet részévé válnak. A kokárdát büszkén viselik az amerikai fővárosban is, amivel az amerikaiaknak meg tudják mutatni ennek az ünnepnek a jelentőségét – tette hozzá.

A Washingtonban és környékén élő magyarok ünnepi megemlékezései szerdán este Magyarország nagykövetségén zárultak ünnepi műsorral és fogadással.

Borítókép: a Kossuth-szobor megkoszorúzása a Capitoliumban (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.