Dühbe gurultak a berliniek a közúti káoszt okozó klímatüntetőktől + videó

Megbénították a német főváros forgalmát azok a klímaaktivisták, akik hétfőn az aszfalthoz ragasztották magukat.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Infostart2023. 04. 26. 10:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az aktivisták Berlin több pontján, legkevesebb negyven utcában blokkolták a csúcsforgalmat. A helyi média szerint legkevesebb 15 mentő akadt el, így betegeket sem tudtak felvenni – számolt be róla az Infostart.

A berlini autósok mellett a járókelőket is nagyon felbosszantotta az eset. Akadtak, akik szabályosan üvöltöztek a Letzte Generation (Utolsó Generáció) nevű csoport tagjaival, akik kezüket az aszfaltra tapasztva, sorban ültek le a forgalmas kereszteződésekben. 

A Letze Generation nem csak az utcákon próbálja felhívni magára a figyelmet, híres műalkotásokat is megrongáltak már.

Egyszerűen hihetetlen, hogy mindenkinek szenvednie kell miattuk.  Káosz van mindenhol, az egész városban. Csukják le őket!

– idézett a Reuters egy járókelőt.

A jelentések alapján olyan eset is volt, ahol a rendőröknek kellett megállítani és megnyugtatni egy tüntetők felé rohanó férfit. A nyolcszáz embert mozgósító kampánycsoport a Twitteren osztott meg egy videót, ahol egy ideges német férfi a hajánál fogva vonszolt el az útból két aktivistát. De olyan is volt, aki ráhajtott az egyik aktivista kezére.

A rendőrség információi szerint Berlin 35 helyszínén mintegy kétszáz embert vettek őrizetbe. A hatóságok az aktivisták odaragasztott keze körül vésték ki az aszfaltot, hogy ki tudják szabadítani a tiltakozókat – írják.

Az akcióval a kormányra szerettek volna nyomást gyakorolni a klímaaktivisták, hogy tegyenek többet az éghajlatváltozás ellen. Követelésük, hogy a szövetségi kormány nyújtson be részletes tervet arról, hogyan tudja Németország elérni azt a célt, hogy a világ országai az ipari forradalom előtti szinthez képest maximum 1,5 Celsius-fokra korlátozzák a globális hőmérséklet-emelkedést.

Bár a csoport azt állítja, a kormány nem tesz semmit a „nettó zéró” cél elérésére, a Zöldek éppenséggel a jövő évtől be akarják tiltatni az olaj- és gázkazánok beszerelését az otthonokba.

Borítókép: Megbénították a német főváros forgalmát azok a klímaaktivisták, akik hétfőn az aszfalthoz ragasztották magukat (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.