Ellenőrzéseket vezet be két hétre Szlovákia a schengeni határain

Az intézkedés a szaktárca szerint május 24-től június 8-ig lesz érvényben Szlovákia osztrák, magyar, cseh és lengyel határán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 26. 15:37
null
Stary Hrozenkov, 2022. szeptember 29. Cseh rendõr ellenõriz egy autóst a szlovák határon fekvõ Stary Hrozenkovban 2022. szeptember 29-én. Csehország a mai naptól ideiglenesen a Szlovákiával közös határon 17 közúti, hét vasúti, valamint három folyami átkelõn újította fel az ellenõrzéseket azzal a céllal, hogy korlátozza az illegális bevándorlást. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovákia május végén két hétre ideiglenes ellenőrzést vezet be schengeni határain – jelentette be Roman Mikulec szlovák belügyminiszter egy biztonságpolitikai konferencia megrendezésére hivatkozva szerdán.

Az intézkedés – amelyről szerdai ülésén hozott döntést Eduard Heger ügyvezető kabinetje – a szaktárca szerint május 24-től június 8-ig lesz érvényben Szlovákia osztrák, magyar, cseh és lengyel határán. 

Roman Mikulec az intézkedésről azt mondta: ezt a május 29. és 31. között Pozsonyban rendezendő Globsec biztonságpolitikai konferencia vendégei biztonságának szavatolása teszi szükségessé.


A Globsec konferenciát 2005 óta rendezi meg egy azonos nevű pozsonyi atlantista testület, amelynek korábban oszlopos tagja volt a jelenlegi szlovák kormány két tárcavezetője, Jaroslav Nad védelmi és Rastislav Kácer külügyminiszter is. Korábban ilyen léptékű, a konferencia biztonságára hivatkozó intézkedésre nem volt példa.

A TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint Roman Mikulec azt mondta, hogy a széles körű határellenőrzést „aktuális fenyegetések” teszik indokolttá. Arra, hogy a schengeni határokon bevezetett, ideiglenesnek mondott határellenőrzések miért tartanak majd a biztonságpolitikai konferencia után is még egy hétig, a szlovák belügyminiszter nem tért ki.

Korábban írtunk arról, a szlovén külügyminiszter ragaszkodna a schengeni rendszer helyreállításához. A szlovén tárcavezető a Fiumében tartott közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az illegális bevándorlás elleni intézkedésekhez uniós szintű jóváhagyás kell. A keddi eseményen Tanja Fajon szlovén külügyminiszter, Gordan Grlic Radman horvát és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter vettek részt. 

A schengeni övezetben teljesen vissza kell térni az annak lényegét jelentő, ellenőrzés nélküli belső határforgalomhoz

– mondta Tanja Fajon.

Borítókép: Illegális bevándorlás, cseh–szlovák határ  (Fotó: AFP)
 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.