Fiatal fegyverrajongó állhat a kiszivárogtatott amerikai dokumentumok mögött

Egy a fegyverek, a katonai felszerelések és Isten iránti közös szeretetük által az online térben egymásra talált csoport tagjai között terjedtek a titkosított dokumentumok.

Magyar Nemzet
2023. 04. 13. 13:32
null
US-DEFENSE-PENTAGON Fotó: DANIEL SLIM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy húszas éveiben járó, fegyverrajongó férfi állhat a nemzetbiztonsági vizsgálatot kiváltó amerikai titkos dokumentumok kiszivárogtatása mögött, amelyet a minap a Pentagon „komoly nemzetbiztonsági kockázatnak” nevezett – írta meg a Washington Post egy online csevegőcsoport tagjaival folytatott beszélgetésre hivatkozva. A liberális napilap szerint a szóban forgó férfi a Discord nevű, azonnali üzenetek küldését lehetővé tevő közösségi hálózaton osztotta meg a titkos információkat egy körülbelül két tucat férfiból álló csoporttal. 

A Washington Post a csevegőcsoport két meg nem nevezett tagjával készített interjúra alapozva értesülését, hozzátéve: 

a fegyverek, a katonai felszerelések és Isten iránti közös szeretetük által egyesített, nagyjából kéttucatnyi – többnyire férfiakból és fiúkból álló – csoportot 2020-ban hozták létre az online játékosok körében népszerű közösségi platformon, és a koronavírus-világjárvány okozta elszigeteltség miatt kerestek társaságot a csoportban.

A Discord szerdán közleményben közölte, hogy együttműködik a bűnüldöző szervekkel. A feltételezett kiszivárogtató az OG nevet használta a csoportban folytatott kommunikációhoz, ami szlengben az Original Gangstert, vagyis az eredeti gengsztert jelent. 

Tavaly azonban nem sok figyelmet fordítottak rá, hogy az OG-ként azonosított férfi egy furcsa rövidítésekkel és szakzsargonnal teli üzenetet tett közzé. A szavak ismeretlenek voltak, és kevesen olvasták el a hosszú üzenetet – magyarázta a Washington Postnak az egyik tag, aki – elmondása szerint – tisztelte OG-t, apró csoportjuk egy idősebb vezetőjét, aki azt állította, hogy olyan titkokat ismer, amelyeket a kormány elhallgat az átlagemberek elől.

A Washington Postnak nyilatkozó tag elmondása szerint ezek olyan titkos titkosszolgálati dokumentumok szinte szó szerinti átiratai voltak, amelyekről OG jelezte, hogy egy „katonai bázisról” hozta haza a munkahelyéről. 

OG azt állította továbbá, hogy a napjának legalább egy részét egy „biztonságos létesítményben” töltötte, ahol tilos a mobiltelefonok és más elektronikus eszközök használata, amelyek felhasználhatók a kormányzati számítógépes hálózatokon tárolt vagy a nyomtatókból kinyomott titkos információk dokumentálására.

Borítókép: a Pentagon, azaz az amerikai védelmi minisztérium székhelye az Amerikai Egyesült Államokban, Virginia állam Arlington megyéjében. (Forrás: Daniel Slim/AFP)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.