Figyelmeztetett az orosz szóvivő, kiutasítják azt, aki beavatkozik belügyeikbe

A három misszióvezető hétfőn a 25 évi szabadságvesztésre ítélt Vlagyimir Kara-Murza ellenzéki politikus és újságíró szabadon bocsátását követelte a moszkvai városi bíróság lépcsőjén.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 18. 16:17
Russian Foreign Ministry Spokesperson Maria Zaharova
MOSCOW, RUSSIA - OCTOBER 14: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS OFFICE/ HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Russian Foreign Ministry Spokesperson Maria Zaharova makes a speech about the meeting to be held in Moscow Format on the Afghanistan issue, in Moscow, Russia on October 14, 2021. Zaharova stated that demanding a delegation from Taliban for the meeting. Russian Foreign Ministry Press Office / Handout / Anadolu Agency (Photo by Russian Foreign Ministry Press O / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az Oroszország belügyeibe való durva beavatkozással és a diplomáciai státusukkal összeegyeztethetetlen tevékenységgel kapcsolatban az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada nagykövetét beidézték a külügyminisztériumba” – közölte az orosz diplomáciai tárca kedden.

A három misszióvezető hétfőn a 25 évi szabadságvesztésre ítélt Vlagyimir Kara-Murza ellenzéki politikus és újságíró szabadon bocsátását követelte a moszkvai városi bíróság lépcsőjén.

A 41 éves, orosz–brit kettős állampolgárságú Kara-Murzát hazaárulás és az orosz hadseregről szóló hamis állítások terjesztése címén ítélték el. A politikus Vlagyimir Dzsabarov, az orosz felsőház külügyi bizottságának első elnökhelyettese szerint személyesen részt vett az orosz gazdaságot, valamint a tisztségviselőket, közszereplőket és családtagjaikat sújtó szankciók kidolgozásában.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője hétfő este kiadott állásfoglalásában az orosz belügyekbe való közvetlen beavatkozásnak minősítette a három nagykövetnek a Kara-Murza ellen kihirdetett ítélet nyomán tett nyilatkozatát. Elfogadhatatlannak nevezte Deborah Bronnert brit nagykövetnek a verdiktet követően elhangzott, az elítélt azonnali szabadon bocsátását követelő kijelentéseit, és óva intette a brit hatóságokat a nemzetközi jogvédelmi kérdések átpolitizálásától.

Lehetetlen ezeket a lépéseket másnak nevezni, mint az orosz igazságszolgáltatásra való nyomásgyakorlási kísérletnek. Nem világos, hogy a brit diplomaták milyen alapon ítélkeznek más országok állampolgáraival szemben hozott bírósági ítéletek méltányosságának ügyében egy olyan joghatóságnál, amelynek nincs köze Londonhoz

– tette hozzá.

Zaharova a cinizmus csúcsának nevezte, hogy az amerikai és a kanadai nagykövet is Kara-Murza szabadon bocsátását követelte, miközben – mint írta – náluk odahaza szégyentelenül megsértik az emberi jogokat és üldözik a másként gondolkodókat.

A szóvivő arra figyelmeztetett, hogy a nyugati országok azon lépéseit, amelyeknek a célja az ellenségeskedés és viszály szítása az orosz társadalomban, a lehető legerélyesebben vissza fogják szorítani, azokat a diplomatákat pedig, akik a felforgatásban részt vesznek, ki fogják utasítani Oroszországból.

Kara-Murza orosz ellenzékiként rendszeres vendége volt a Kreml-ellenes fórumoknak Európában és az Egyesült Államokban. Együttműködött a 2015-ben meggyilkolt Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikussal, és saját műsora volt a független hangvételű Eho Moszkvi rádióban.
Az elítélt idősebb Vlagyimir Kara-Murza (1959–2019) neves újságíró és ellenzéki aktivista fia. Támogatói szerint 2015-ben és 2017-ben mérgezési kísérletet élt túl, amelyekért a Kremlt tette felelőssé.

Borítókép: Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője (Fotó: Anadolu Agency via AFP)

Cikk létrehozása


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.