Felfújható csalitankokkal akarja az ukrán vezetés „etetni” az oroszokat

Cseh cég gyártja az ukrán haderőnek a megzavarásra alkalmas eszközöket

Magyar Nemzet
Forrás: The Economist2023. 04. 18. 13:25
April Fools' Day in Odessa
ODESSA, UKRAINE - APRIL 01: An Ukrainian soldier poses for photo with a fake tank during an event dedicated to the April Fools' Day in Odessa, Ukraine on April 01, 2022. Vladimir Shtanko / Anadolu Agency (Photo by Vladimir Shtanko / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megtévesztés a háborúban pontosan annyira régi dolog, mint maga a háború – írja a The Economist, s példaként felhozza a trójai faló mellett a „Ruperts” néven ismert, kitömött zsákvászonból készült ejtőernyősöket, akiket a németek összezavarására dobtak le a D-napon. 

Az ötlet tehát a régi, ám ahogyan fejlődik a világ, a fegyvertechnológiák is, ugyanúgy kell fejlődniük a ravasz terveknek is. Az elmúlt időszakban rengeteget lehetett hallani a jövőbeli ukrán támadás idejéről és lehetséges irányairól, ellenben felmerülhet a kérdés, vajon a temérdek információ miért lepte el és uralta le a médiát, van-e mögöttük valós tartalom, vagy az ellenség totális megzavarására szolgáló adatok ezek. 

Az ukrán haderő ugyanis az önkéntesekkel együtt hamis célpontokat helyez el a frontvonal mentén, felfújt és fából készült tankokat, légvédelmi és rakétatüzérségi eszközökről készült maketteket helyeznek el. Amint az első világháborúban feltalálták a harckocsit, a fakeretre feszített, festett durvaszövésű vászonból készült bábukat a figyelem elterelésére és összezavarására vetették be. 

Meg kell érteni, hogy ez az innováció háborúja

 – mondta Anton Gerascsenko, az ukrán kormány tanácsadója, aki úgy véli, a drónjaik és műholdjaik sokkal kifinomultabbak, jóval részletgazdagabb látképet adnak. 

A felfújható bábuknak több előnyük is van. A fából készült modellek nehezek és kényelmetlenek, több részből állnak. Szállításukhoz járműre van szükség, és egy csapatra, amely össze- és szétszereli az összecsukható fakeretet. Egy felfújható bábunak egyébként is olcsóbb az előállítása, elég könnyű ahhoz, hogy egy hátizsákban szállítsák, és „nagyon gyorsan bevethető” – idézi a The Economist az Inflatech, egy cseh cég mérnökét, amely felfújható szovjet és kínai fegyverzetre specializálódott. „Bedugja a fúvókát, és tíz perc alatt tank lesz belőle” – mondta.

Harckocsik, tábori tüzérség, aknavetők, géppuskák; a katonai felszerelések szinte bármelyik darabja utánozható felfújható formában. 

Az oroszok, a maskirovka, a katonai álcázás és trükközés állítólagos mesterei, hőlégballongyáraik felfújható repülőgépeket gyártanak, köztük vadászgépeket, amelyeket sorba lehet parkoltatni, hogy úgy nézzenek ki, mintha forgalmas légibázisok lennének. Az Inflatech mérnöke azt is elmondta a lapnak, hogy 

a kereslet növekszik; az Inflatech megrendelései harminc százalékkal nőttek az ukrajnai háború kezdete óta. 

A bábuk egyre élethűbbek. Az összecsukható, fából készült tankutánzatok olyan részletesek és valósághűek, mondja Gerascsenko, hogy 

még öt méterről sem lehet megmondani, hogy hamisítvány

A teherautókkal a mezőkön keresztül lehet tanknyomokat készíteni, a kommunikációs forgalmat közvetíteni, hogy katonai állások benyomását keltsék. Az Inflatech rugalmas fényvisszaverőkkel szimulálja az éppen elsütött ágyú hőjét, hogy megtévessze a drónok hőkameráit. A bábuknak is képesnek kell lenniük érvényes radarjelet produkálni annak ellenére, hogy tele vannak levegővel. 

Borítókép: Hamis tank (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.