Ismét templomokat rongáltak Franciaországban

Újabb vallás elleni támadás történt, ezúttal egy templom szobrait gyalázták meg Franciaországban. A belügyminiszter mindent megtesz a tettesek kézre kerítése érdekében, a jobboldal példát statuálna. Az országban egyre több az ilyen jellegű rongálás.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2023. 04. 16. 11:49
A franciaországi Angers városban található Sainte-Madeleine nevű templom megrongált főoltárja. (Forrás: Twitter)
A franciaországi Angers városban található Sainte-Madeleine nevű templom megrongált részlete. (Forrás: Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaországban az utóbbi időben rendszeressé váltak a keresztény vallás elleni támadások. Amint arról a V4NA nemzetközi hírügynökség beszámolt, a bíróság döntése alapján több olyan vallási témájú szobrot is el kell távolítani, amelyek közterületen állnak, mivel egy egyesület szerint ez sérti a vallás és az állam szétválasztásáról rendelkező 1905-ös törvényt.

Ám nem ez az egyetlen, vallás elleni támadás, amely a kedélyeket borzolja mostanság. 

Franciaország nyugati részén a Loire mentén fekvő Angers városában megrongálták a Sainte-Madeleine nevű templomot, több szobrot is lefejeztek és megcsonkítottak, feszületeket törtek össze és a főoltárt is megrongálták.

 A vandál tettről a város alpolgármestere, Maxence Henry osztott meg képeket a Twitteren, a rombolás mértéke megdöbbentő.

A történtekkel kapcsolatban a város polgármestere, Jean-Marc Verchère közleményt adott ki, amelyben határozottan elítéli a város fontos vallási örökségének számító épületét érintő támadást. A polgármester kiemelte, a vandál tett épp az egyik legjelentősebb keresztény ünnep, húsvét után történt, hozzátéve, hogy feljelentést tett az ügyben.

Reagált a történtekre Gérald Darmanin belügyminiszter is, aki azt írta a Twitteren, hogy elfogadhatatlannak tartja a rongálást, hozzátéve, mindent megtesz a vallási örökség elleni támadás elkövetőinek kézre kerítéséért.

Az egyik legnépszerűbb francia ellenzéki politikus, Marine Le Pen is elítéli a vandalizmust, véleménye szerint az újabb templomot ért szentségtörés felhívja a figyelmet arra, hogy egyre általánosabb jelenséggé válik az országban a keresztényellenes gyűlölet. Mivel az ilyen jellegű tettek évek óta szaporodnak, ám a hatóságok közömbösek irántuk, a jobboldali politikus véleménye szerint az igazságszolgáltatásnak példaértékű, szigorú ítéletet kell hoznia.

Franciaországban az utóbbi időben valóban ugrásszerűen megnőtt a keresztény templomok elleni támadások száma, a V4NA korábbi cikkéből kiderül, hogy 2022-ben kiemelkedően sok ilyen jellegű bűncselekmény történt. Tavaly év elején egy hét alatt három templomot is kifosztottak és megrongáltak, ami sajnos ékes bizonyítéka az országban egyre jobban eluralkodó keresztényellenességnek.

 

Borítókép: A franciaországi Angers városban található Sainte-Madeleine nevű templom megrongált részlete (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.