Novák Katalin üdvözölte, hogy Magyarország kilép a Nemzetközi Beruházási Bankból

„Olyan lépésekre van szükség, amelyek közelebb visznek a békéhez” – hangsúlyozta a Twitteren a magyar köztársasági elnök.

Magyar Nemzet
2023. 04. 14. 9:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Katalin egy Twitter-bejegyzésben üdvözölte a magyar kormány azon döntését, miszerint David Pressman amerikai nagykövet bejelentésének fényében áttekintették a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) helyzetét, és arra jutottak, hogy a bankban való részvétel értelmetlenné vált, ezért visszahívják onnan a kormányzat delegáltjait.

Üdvözlöm a magyar kormány döntését, hogy kivonja képviselőit a Nemzetközi Beruházási Bankból, és kilép belőle. Az ukrajnai háború árnyékában a bank működése értelmét vesztette; olyan lépésekre van szükség, amelyek közelebb visznek a békéhez

– írta a magyar köztársasági elnök a mikroblogon.

David Pressman amerikai nagykövet Budapesten jelentette be, hogy az Egyesült Államok szankciós listára tette a magyarországi központtal működő NBB-t, illetve három vezetőjét. Közülük ketten orosz állampolgárok, egy pedig magyar: Laszlóczki Imre, a bank alelnöke.

Közben péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: 

Nem Magyarországgal szembeni szankciókról van szó, mert 34 magánszemély szerepel a listán, de mindössze csak egyetlen magyar.

A magyar kormányfő szerint egyébként a banknak nagy szerepe lett volna az európai fejlesztésben, azonban a háború óta ennek a banknak a lehetőségei szűkültek, a mostani szankciókkal pedig teljesen értelmetlenné vált Magyarország részvétele a Nemzetközi Beruházási Bankban.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a Magyarország Barátai közösség köszöntésén a Sándor-palotában 2022. szeptember 17-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.