Óriási homokvihar tombol Kínában

Hétfő óta homokvihar söpör végig Pekingen és Észak-Kína más térségeiben, az ítéletidő mintegy 409 millió embert érint – számolt be a kínai erdészeti minisztériumra hivatkozva a Global Times kínai újság.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 11. 14:19
null
Peking, 2023. április 10. Arcmaszkot visel egy motoros futár Pekingben homokvihar miatt 2023. április 10-én. MTI/EPA/Wu Hao Fotó: Wu Hao
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pekingi légszennyezettségi index hétfőn 1300-ra, a négyszintű skála felső határa fölé emelkedett, így a pekingi meteorológiai hivatal sárga figyelmeztetést adott ki a mindennapi életet befolyásoló homokvihar és szél miatt. Emlékeztették a lakosságot a szükséges óvintézkedések megtételére is.

Kedd reggel a pekingi légszennyezettségi érték 900 körül volt.

A nagyrészt Dél-Mongólia irányából érkező homokvihar idén nyolcadik alkalommal sújtja a kínai fővárost. Emellett más északi régiókat is elért, köztük Belső-Mongóliát, Hejlungcsiangot és Hszincsiangot is – közölte a kínai erdészeti tárca.

A meteorológiai központ beszámolója szerint 

Észak-Kínában idén már több homokvihar volt, mint az elmúlt tíz évben átlagosan.

Kína folyamatosan azon fáradozik, hogy javítsa a városok levegőminőségét, ezért szigorú környezetvédelmi előírásokat adnak ki, különösen az észak-kínai gyárakra. Ám a Góbi-sivatag közelsége miatt márciusban és áprilisban gyakoriak a homokviharok ebben a térségben – ismertette az MTI.

Borítókép: Homokvihar Pekingben (Fotó: MTI/EPA/Wu Hao)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.