Orosz propaganda terjesztésével vádoltak meg amerikaiakat

Több amerikai állampolgárt is azzal vádoltak meg a napokban, hogy oroszbarát propagandát terjesztettek az Egyesült Államokban, és ilyen módon megpróbálták befolyásolni az amerikai politikát.

Magyar Nemzet
2023. 04. 19. 8:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szövetségi hatóságok kedden négy amerikait vádoltak meg azzal, hogy szerepet játszottak egy rosszindulatú, Kreml-barát propagandát terjesztő kampányban Floridában és Missouriban. A mostani letartóztatásokkal egy korábbi ügyet bővítettek ki, amelyben egy orosz ügynököt vádoltak meg azzal, hogy a közvélemény befolyásolásának céljából, illegálisan ügynököket működtetett az Egyesült Államokban.

Az FBI tavaly nyáron egy razziasorozatban fogta el a moszkvai férfit, Alekszandr Viktorovics Ionovot, akit azzal vádoltak meg, hogy orosz kormányzati tisztviselők nevében évekig dolgozott az Egyesült Államokban működő szélsőséges politikai csoportok finanszírozásán és irányításán. Ionov állítólag többek között két ismeretlen floridai közhivatalnokjelölt politikai kampányának is tanácsadója volt. 

Ionov erőfeszítéseit állítólag az orosz kormány hírszerző szolgálatának, az FSZB-nek a tisztviselői irányították és felügyelték.

Most a hatóságok négy amerikai ellen emeltek vádat, akik állítólag Ionov megbízásából olyan csoportokon keresztül próbálták meg befolyásolni az amerikai politikát, mint az Afrikai Népi Szocialista Párt és az Uhuru Mozgalom Floridában, a Fekete Kalapács szervezet Grúziában és egy ismeretlen kaliforniai politikai csoport. A hatóságok szerint ugyanis Ionov a csoportokat arra akarta felhasználni, hogy elősegítse Ukrajna egy részének orosz megszállását és az ország 2022-es invázióját.

A megvádolt amerikaiak az Afrikai Népi Szocialista Párt vezetői, Omali Yeshitela, Penny Joanne Hess, Jesse Nevel és Augustus C. Romain Jr., akik mindannyian a floridai Szentpéterváron élnek vagy éltek.

Oroszország külföldi hírszerző szolgálata állítólag fegyverként használta fel az első alkotmánymódosításhoz fűződő jogainkat, szabadságjogokat, amelyeket Oroszország megtagad saját állampolgáraitól. A céljuk az volt, hogy megosszák az amerikaiakat, és beavatkozzanak az Egyesült Államok választásaiba

– mondta Matthew G. Olsen főügyészhelyettes az írásos nyilatkozatában. 

A főügyész-helyettes hozzátette: „Az igazságügyi minisztérium nem fog habozni leleplezni és felelősségre vonni azokat, akik ellenséges külföldi érdekek szolgálatában viszályt szítanak és megrontják az amerikai választásokat, függetlenül attól, hogy a bűnösök amerikai állampolgárok vagy külföldön élő külföldi személyek.”

A tampai szövetségi bíróságon benyújtott vádak szerint mindezeken túl azzal is vádolják Ionovot, hogy ő irányítja az Oroszországi Globalizációellenes Mozgalmat, amelyet amerikai tisztviselők szerint az orosz kormány finanszíroz, és amelyet az FSZB tisztjei, Alekszej Boriszovics Szuhodolov és Jegor Szergejevics Popov irányítanak.

Amikor az FBI tavaly házkutatást tartott néhány gyanúsított otthonában és irodájában, a csoport egyik tagja azt mondta, hogy a gyarmatellenes harcot támogató nemzetközi erőkkel való kapcsolatuk miatt vették célba őket, és hozzátette, hogy a csoportot az Oroszország elleni propagandaháború részeként használják fel.

Kedden az igazságügyi minisztérium egy másik orosz befolyásolással kapcsolatos ügyet is benyújtott, amelyben azzal vádolták meg Natalia Burlinova orosz állampolgárt, hogy összeesküvést szőtt az FSZB-vel, hogy amerikai akadémikusokat és kutatókat toborozzon, akiket a Meeting Russia nevű közdiplomáciai program részeként Oroszországba utaztatott volna. A hatóságok szerint a programot az orosz kormány finanszírozta, és célja az orosz nemzeti érdekek előmozdítása volt.

Burlinovát azzal vádolják, hogy segített az FSZB-nek információkat gyűjteni az amerikaiakról anélkül, hogy az orosz kormány nevében végzett munkáját regisztrálta volna.

„A vádlottat azzal vádolják, hogy felforgatta a külföldi ügynökök bejelentéséről szóló törvényeinket, hogy orosz nemzeti érdekeket támogasson itt az Egyesült Államokban, és eltitkolta a nyilvánosság elől, hogy a toborzási erőfeszítéseit egy orosz biztonsági szolgálat finanszírozta” – mondta Matthew M. Graves amerikai ügyész egy nyilatkozatában.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.