Szoros a verseny a finn parlamenti választásokon

Közvélemény-kutatások szerint a jobbközép Nemzeti Szövetség előnyben van versenytársaihoz képest.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 02. 10:45
null
Espoo, 2023. április 01. Választási plakátok a finnországi Espoo városban 2023. április 1-jén, egy nappal a finn parlamenti választások elõtt. MTI/AP/Szergej Gric Fotó: Szergej Gric
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Parlamenti választások kezdődtek vasárnap Finnországban, a szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel hétkor nyíltak, az előzetes eredményeket várhatóan már este közzéteszik. Előrejelzések szerint szoros küzdelem várható a három legnagyobb párt, a jelenlegi miniszterelnök, Sanna Marin pártja, a baloldali finn Szociáldemokrata Párt (SPD), az euroszkeptikus, bevándorlásellenes Finnek (korábban Igazi Finnek) és a jobbközép Nemzeti Szövetség között.

Korábbi közvélemény-kutatások szerint a Petteri Orpo volt pénzügyminiszter vezette Nemzeti Szövetségnek minimális előnye van a másik kettőhöz képest.

Sanna Marin korábban kizárta az esetleges koalíciós tárgyalásokat a Finnekkel, rasszistának bélyegezve a pártot. A szavazóhelyiségek helyi idő szerint este nyolckor zárnak, ezt követően nemsokára közzéteszik az előzetes eredményeket. A finn parlament 2019. december 10-én szavazott bizalmat a világ legfiatalabb hivatalban lévő miniszterelnöke, az akkor 34 éves szociáldemokrata Sanna Marin vezette ötpárti koalíciós kormánynak.

Borítókép: Választási plakátok a finnországi Espoo városban 2023. április 1-jén, egy nappal a finn parlamenti választások előtt (Fotó: MTI/AP/Szergej Gric)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.