A megszokott életmód fontosabb a nyugat-európaiaknak, mint a klímacélok

Nyugat-Európában végzett közvélemény-kutatások szerint, noha a válaszadók egyetértenek a klímaváltozás súlyosságával és támogatják kormányaik intézkedéseit, de csak addig, amíg nem érintik életvitelüket. A brit, francia, német, spanyol, dán, svéd és olasz válaszadók ugyanis nem kívánnak lemondani a hagyományos autókról, a húsfogyasztásról és a gyermekvállalásról sem.

Magyar Nemzet
Forrás: The Guardian2023. 05. 02. 17:02
Jänschwalde lignite-fired power plant sends a unit for Safety
klímaváltozás
Jänschwalde lignite-fired power plant sends a unit for Safety 30 September 2018, Brandenburg, Peitz: Behind a carp pond, water vapour rises from the cooling towers of the Jänschwalde lignite-fired power plant of Lausitz Energie Bergbau AG (LEAG). The Jänschwalde lignite-fired power plant in southern Brandenburg takes one of its six units off the grid. For the first time, the Lusatian territory is affected by legally stipulated safety readiness. In order to protect the climate, a number of power plant units will be shut down over a period of years and shut down after years in order to emit less CO2. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB (Photo by PATRICK PLEUL / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: Europress/AFP/Patrick Pleul
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A YouGov több nyugat-európai országban elvégzett felmérése szerint ugyan a legtöbben aggódnak az éghajlati válság miatt és szorgalmazzák a kormányukat, hogy tegyen is ellene, amint a meghozandó intézkedések érintik eddigi életmódjukat, azok támogatottsága rohamosan csökkenni kezd – összegezte a közvélemény-kutatásokat a The Guardian brit lap.

Az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Dániában, Svédországban, Spanyolországban és Olaszországban elvégzett kutatásokban résztvevők legalább kétharmada „meglehetősen aggódik” a klímaváltozás hatásai miatt. Sőt, abban is egyetértés mutatkozott, hogy az emberi tevékenység nagymértékben felelős a bolygó felmelegedéséért. Továbbá a válaszadók 75–85 százaléka szerint az egyes országoknak össze kellene fogniuk a klímacélok elérése érdekében.

Azok a programok, amelyek nem jártak a válaszadók életvitelének a megváltoztatásával, például a kormányzati faültetési programok, az otthoni kiskertes növénytermesztés, a lakások energiahatékonyságának növelése állami támogatásokból, az egyszer használatos műanyagból készült termékek használatának a kerülése népszerű intézkedéseknek bizonyultak.

 Sőt az egyszer használatos műanyag termékeket a svéd és spanyol válaszadók be is tiltanák.

Azonban a hús- és tejtermékfogyasztás heti két-három étkezésre való korlátozását már csak a válaszadók 25–48 százaléka támogatta. 

A még ennél is radikálisabb javaslatokat, mint az önkéntes hús- és tejtermékmentesség és a kevesebb gyermek vállalása már húsz százalék alatti vagy egy számjegyű támogatottságot ért el.

Sőt a megkérdezettek többsége a hagyományos autóját sem szeretné lecserélni elektromos járműre.

Arra a kérdésre, hogy hajlandók lennének-e elektromos autóra váltani, a hét vizsgált országban átlagosan a válaszadók alig egyharmada válaszolt igennel, ez például Németországban 19 százalék, Dániában 32 százalék és Olaszországban 40 százalékot jelentett.

A megkérdezettek többsége nem támogatta az üzemanyagadó kötelező emelését, a benzin- és dízelüzemű autók gyártásának és értékesítésének a betiltását, a repülőgéppel történő utazás során fizetett extra díjat vagy azt, hogy autóját feladva ezentúl csak tömegközlekedve, gyalogosan vagy kerékpárral utazhatna.

Borítókép: A Lausitz Energie Bergbau AG (LEAG) jänschwaldei lignittüzelésű erőmű hűtőtornyaiból vízgőz száll fel egy pontyfogó tó mögött Németországban, 2018. szeptember 30-án (Fotó: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/DPA Picture-Alliance via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.