Az atomfegyverek bevetése ellen szólalt fel a japán miniszterelnök Hirosimában

A nukleáris leszerelést sürgette csütörtökön Kisida Fumio japán miniszterelnök Hirosimában, ahol pénteken kezdődik a G7-ek csúcstalálkozója.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 18. 11:11
KISIDA, Fumio
Tokió, 2021. szeptember 29. Kisida Fumio korábbi japán külügyminiszter fotózáson vezs részt a tokiói hivatalában 2021. szeptember 29-én, miután megnyerte a japán kormánypárt, a Liberális Demokrata Párt (LDP) elnöki tisztségéért tartott szavazást. Kisida lesz várhatóan az ország új miniszterelnöke is. MTI/EPA/Hszinhua Fotó: Tu Hsziao-ji
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iparilag legfejlettebb országok csoportjának háromnapos csúcstalálkozóján Kisida várhatóan megismétli álláspontját, amely szerint mindent meg kell tenni, hogy a jövőben soha többé ne vessen be atomfegyvert egyetlen ország sem.

„Szeretném a béke iránti elkötelezettségünket Hirosimában is bebizonyítani, és remélem, hogy ez a csúcstalálkozó bekerül a történelembe”

– jelentette ki indulása előtt a kormányfő újságíróknak.

Reményét fejezte ki egyúttal, hogy a G7 országai biztosítják a szabályokon alapuló világrend fennmaradását.

Ugyancsak csütörtökön Japánba érkezett Joe Biden amerikai elnök is, hogy részt vegyen a csúcson, amelynek megnyitója előtt külön is egyeztet Kisidával.

A japán kormányfő a csúcs margóján megbeszéléseket folytat majd Jun Szok Jol dél-koreai elnökkel is.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója azt közölte,

 

hirosimai látogatása során az államfőnek nincs szándéka az Egyesült Államok nevében bocsánatot kérni az atombomba 1945-ös bevetéséért Hirosima ellen.

 

A csúcson várhatóan a nukleáris leszerelésről és az ukrajnai háborúról, valamint ehhez kapcsolódóan az Oroszország elleni szankciókról is egyeztetnek.

Borítókép: Kisida Fumio japán miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Hszinhua)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.