Benyújtotta lemondását Marija Gabriel bolgár uniós biztos, leendő bolgár kormányfő

Benyújtotta lemondását Marija Gabriel, az Európai Bizottság innovációért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosa, a biztosi testület bolgár tagja − közölte az Európai Bizottság elnöke hétfőn.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 05. 15. 18:05
Marija Gabriel
Marija Gabriel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyen közleményében azt írta: a bolgár biztos azért mondott le, mert Rumen Radev bolgár elnök őt bízza meg kormányalakítással.

Von der Leyen köszönetet mondott Marija Gabrielnek biztosként végzett szolgálatáért, és azt monda: e feladatkörében eltöltött három és fél éve nagymértékben hozzájárult az Európai Bizottság prioritásainak előmozdításához.

Különösen hálás vagyok Gabriel biztos asszonynak a Horizont Európa innovációs program kiváló végrehajtásáért, az innováció és az induló vállalkozások számára az Európai Innovációs Tanácson keresztül történő erőteljes ösztönzéséért, valamint a fiatalok európai évének sikeréért tett személyes elkötelezettségéért

− fogalmazott.

Az uniós bizottság elnöke azt írta: biztos abban, hogy a biztosi testületben szerzett európai tapasztalatait hasznosítani fogják Bulgáriában.

Közölte továbbá, az új biztos kinevezéséig Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztos és Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos felel majd Marija Gabriel tárcájának felügyeletéért, azonnali hatállyal. Vestager az innovációért és a kutatásért, míg Szkínász az oktatásért, a kultúráért és az ifjúságért lesz felelős.

A 43 éves Marija Gabriel 2017 óta tagja az Európai Bizottságnak, korábban az Európai Parlament képviselője volt.

Borítókép: Marija Gabriel (Forrás: Európai Parlament)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.