Brutális börtönbe zárták a Nobel-békedíjast

A felesége szerint minden nap megverik Alesz Bjaljackit.

Magyar Nemzet
2023. 05. 25. 7:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alesz Bjaljackit átszállították egy közismerten brutális fehéroroszországi börtönbe, és egy hónapja nem hallottak felőle – közölte a felesége. A 2022-es Nobel-békedíjas férfi az európai állam legfőbb emberi jogi szószólója. 

Natalija Pincsuk az AP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a tízéves büntetését töltő Bjaljackit egy, a visszaeső bűnözőknek fenntartott fegyházba szállították. A Gorki városban található N9-es intézményben állítólag mindennap megverik és kemény munkára kényszerítik a fogvatartottakat. A feleség szerint a hatóságok elviselhetetlen körülményeket teremtenek a férfinek, akihez semmilyen információ nem jut el, és ő sem tud kommunikálni a külvilággal.

Egy hónapja egyetlen levél sem érkezik tőle, és az én leveleimet sem kapja meg 

– mondta az asszony. Fehéroroszországban márciusban elítélte el a bíróság a hatvanves Bjaljackit és három társát közrendet sértő akciók és csempészet pénzelésének vádjával.

Alesz Bjaljacki már húsz hónapot töltött a rácsok mögött 2021-es letartóztatása óta, felesége amiatt aggódik, hogy ez idő alatt romlott a férje egészségi állapota. Pincsuk sürgette az ENSZ beavatkozását. Bjaljacki és három kollégája kemény megbüntetése a hatalom válasza volt a 2020-as választások miatti tömeges tiltakozásokra. Ezek az eddigi legnagyobb fehéroroszországi tüntetések voltak, amelyek során több mint 35 000 embert tartóztattak le, és ezreket vertek meg a rendőrök. A Vjaszna Emberi Jogi Szervezet adatai szerint jelenleg 1516 politikai fogoly van Fehéroroszországban, akiket szándékosan elviselhetetlen körülmények között tartanak fogva. Így 28 napja nincs információ a bebörtönzött egykori elnökjelölt Viktar Babarika sorsáról sem, akit a hírek szerint a cellájában vertek meg és onnan szállították kórházba. Nyikolaj Sztatkevics 14 éves börtönbüntetését töltő prominens ellenzéki személyiségről pedig 100 napja senki sem hallott. 

Borítókép: Alesz Bjaljacki belarusz aktivista (Fotó: AFP/Szergej Gapon)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.