Drámai a szárazság, lassan elfogy a víz több spanyol régióban

Április végén 38-39 Celsius-fokos hőséget jegyeztek egyes régiókban, a víztározók szintje pedig alacsony.

Tóth Brigitta (Murcia)
2023. 05. 03. 17:22
FRANCE - VINCA DAM
szárazság
France, Vinca, 2023-02-25. Low level of water in Vinca Lake near the dam in Pyrenees Orientales. Photography by Stephane Ferrer Yulianti / Hans Lucas. France, Vinca, 2023-02-25. Niveau d eau tres bas au lac du barrage de Vinca dans les pyrenees orientales. Photographie de Stephane Ferrer Yulianti / Hans Lucas. (Photo by Stephane FERRER / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Fotó: Hans Lucas via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre kilátástalanabb helyzetbe hozza az aszály a spanyolországi régiókat. Az északkeleti Katalóniában és a déli Andalúziában a legsúlyosabbak a körülmények. Akadnak olyan települések, ahol több mint száz napja egy csepp eső sem esett.

Luis Planas mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy a „Guadalquivir, Guadiana és Katalónia szárazföldi medencéi a leginkább érintettek” az aszályban, és ezek azok a területek, amelyek a legtöbb aggodalmat keltik a mezőgazdasági és állattenyésztési szektorban.

A Katalóniát vízzel ellátó tározók jelenleg teljes kapacitásuk 25 százalékán állnak a regionális vízügyi ügynökség adatai szerint. Lleidában a Segarra-Garrigues-csatorna öntözőinek általános közössége az elmúlt napokban a vízhiány miatt leállította az ellátást, mivel a Rialb-tározó vízszintje a kiszáradás küszöbén áll, miközben a környező földeket abból táplálják. Kedden újra megnyitják a vizet, de az április 28-a után elvetett vagy elültetett növényeket nem fogják öntözni, a gazdálkodókat pedig tájékoztatják arról, hogy szeptember 2-ig pontosan mennyi víz áll a rendelkezésükre.

A katalán korlátozások már több mint kétezer gazdálkodót érintenek, akik azt mondják, hogy példátlan helyzetbe kerültek, és gyakorlatilag már most elveszettnek tekintik a gyümölcs- és gabonatermést. A korlátozások által leginkább sújtott növények az olajfaligetek, a mandulafák, a pisztácia, a szőlőültetvények és az alma.

Eközben Andalúziában a felduzzasztott víz 28 százalék körül áll az ökológiai átalakulással foglalkozó minisztérium kedden frissített információi szerint. Vélez-Málaga egyik legnagyobb víztározója, a Vinuela vízkészlete tíz százalékra apadt a napokban. A bikafarmok vezetői is egyre kétségbeesettebbek. María Jesús Gualda, a viadalra szánt bikákkal foglalkozó egyesület elnöke közölte:

Ez, ami most történik, szörnyű. Az állatok már megették a mezőkön lévő kevés füvet és kénytelenek vagyunk takarmányt vásárolni, ha etetni akarjuk őket.

Gualda egy olyan helyzetre mutatott rá nyilatkozatával, amely Salamanca provincia kivételével az ország teljes területét érinti. Az összes bikafarm a kimerülés határán áll, azt mondják, olyan a helyzet, mintha augusztus lenne, ráadásul a takarmányok magas ára mellett még szalmát is biztosítaniuk kell az állatoknak.

A mezőgazdasági miniszter a drámai helyzetre tekintettel arra kérte az Európai Bizottságot, hogy aktiválja a spanyolországi aszály miatti válságtartalékot, amelyet más országok, például Franciaország már élvezhet. Hangsúlyozta, rendkívüli helyzetre rendkívüli választ kell adni.

Planas úgy véli, hogy Spanyolország az aszály révén egyértelműen az éghajlatváltozás következményeit tapasztalja a rendkívül magas hőmérsékletek mellett. Április utolsó napjaiban országszerte riasztás volt érvényben egy nyáron jellemző hőhullám miatt. A hónap utolsó napjaiban 38-39 Celsius-fokos hőmérsékleti rekordokat jegyeztek fel Andalúzia több településén.

 

Borítókép: Alacsony vízszint a Vinca-tóban a Pyrenees Orientales-i gát közelében (Fotó: AFP/Hans Lucas/Stephane Ferrer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.