Durva ébredésnek néznek elébe az oroszok?

Az oroszok durva ébredésnek néznek elébe, amikor az ukrán ellentámadás megkezdődik – idézi a Politico hírportál Lindsey Graham republikánus szenátort, aki hétvégi kijevi útja után nyilatkozott.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 05. 31. 6:45
Graham, Lindsey
Washington, 2020. október 12. Lindsey Graham, az amerikai szenátus igazságügyi bizottságának republikánus párti elnöke Amy Coney Barrett amerikai legfelsõbb bírósági bírójelölt szenátusi meghallgatásán a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2020. október 12-én. MTI/EPA/UPI pool/Kevin Dietsch Fotó: Kevin Dietsch
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvényhozó mélyre ható tájékoztatást kapott az ukrán katonai tervekről Volodimir Zelenszkij elnöktől és csapatától. „Az elkövetkező napokban igen lenyűgöző ukrán erődemonstrációt fognak látni” − mondta a Politicónak adott telefoninterjúban.

Zelenszkij hétfőn bejelentette: megszülettek a döntések arról, hogy mikor kezdődnek a csapatmozgások.

Graham, aki ellen Oroszország elfogatóparancsot adott ki az Ukrajnát támogató megnyilvánulásai miatt, nem akart konkrétumokat elárulni a támadásról vagy annak időzítéséről. Azt azonban elmondta, hogy a formáló műveletek már megkezdődtek, ami azt jelenti, hogy maga az ellentámadás is hamarosan várható.

Mihajlo Podoljak, Zelenszkij tanácsadója egy keddi CNN-interjúban szintén megerősíteni látszott, hogy a formáló műveletek ebben a hónapban megkezdődtek. – Minden, ami most történik, az ellentámadás előfutára, szükséges előfeltétele − mondta.

Arra a kérdésre, hogy szerinte Ukrajna vissza tudja-e szorítani Oroszországot az év végéig, Graham nem mondott igent. Szerinte a kezdeti prioritásnak néhány stratégiai helyszín visszavételének kell lennie.

Graham a háború kezdete óta már harmadszor látogatott az ukrán fővárosba. Beszámolója szerint Zelenszkij hálás mindazokért a fegyverekért és technológiákért, amelyeket az Egyesült Államok Ukrajnának biztosított. Egyben felszólította a Biden-kormányzatot, hogy küldjön további támogatást, nevezetesen nagy hatótávolságú taktikai rakétarendszert (ATACMS). Graham úgy véli, hogy az Egyesült Államok képes lesz pótolni készleteit, bár a Pentagon szerint nem tudják nélkülözni az eszközöket.

Graham azt is szeretné elérni, hogy a kongresszus több felszerelés finanszírozását szavazza meg az ukránok számára − miközben az ország épp az adósságválságot próbálja elkerülni.

A szenátor elmondta, hogy biztosította Zelenszkijt: „Minden tőlem telhetőt megteszek annak érdekében, hogy biztosítsam, hogy egy erős fegyver- és technológiai csomagot kapjanak a munka befejezéséhez.”

Borítókép: Lindsey Graham, az amerikai szenátus igazságügyi bizottságának republikánus párti elnöke (Fotó: MTI/EPA/UPI pool/Kevin Dietsch)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.