Fenntarthatja külpolitikai irányvonalát Törökország

Recep Tayyip Erdogan török elnök valószínűleg nem változtat az Egyesült Államokkal szembeni politikáján újraválasztása után.

Magyar Nemzet
2023. 05. 29. 8:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törökországi elnökválasztási győzelem után Recep Tayyip Erdogan valószínűleg nem fogja megváltoztatni a török–amerikai kapcsolatok irányát − mondta a RIA Novosztyi orosz hírügynökségek Ilgar Velizade azeri politológus és Törökország-szakértő.

„Nem hiszem, hogy Erdogan változtatni fog az Amerikával való kapcsolatának irányán. Mint ismeretes, jövőre választási év lesz az Egyesült Államokban, és a török politikai vezetés a jövő évi hatalomváltásra és a republikánusok valószínű győzelmére számítva inkább a stabil párbeszédet részesítené előnyben Washingtonnal” − fejtette ki véleményét Velizade.

A szakértő hozzátette, hogy „a jelenlegi demokrata kormányzat, akárcsak az előző, számos esetben elfogultan viszonyul Ankarához, és nem titkolja belpolitikai preferenciáit; az ilyen megközelítést a török vezetés a belügyekbe való beavatkozási kísérletnek tekinti, és abban reménykedhet, hogy a kormányváltással a helyzet megváltozik”.

Joe Biden a Twitteren gratulált hivatali kollégájának a győzelemhez. „Alig várom, hogy NATO-szövetségesekként továbbra is együtt dolgozhassunk a kétoldalú kérdésekben és a közös globális kihívásokban” − írta az amerikai elnök.

A frissen újraválasztott török elnök a jelek szerint az Oroszországgal kapcsolatos politikájában sem szándékozik engedni a nyugati nyomásnak, legalábbis erre utal, hogy máris megerősítette szándékát, hogy gázcsomópont létesüljön Törökországban. Az ötletet még Vlagyimir Putyin orosz elnök vetette fel tavaly októberben, hogy legyen hová átirányítani az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül kieső tranzitmennyiséget, írja a TASZSZ orosz hírügynökség. A török vezetés már akkor is pozitívan reagált a felvetésre, és kezdeményezte a csomópont működésének jogi alapját biztosító jogszabály-módosítási eljárást.

„Tovább fogjuk erősíteni Törökország pozícióját nemzetközi csomópontként. Putyin úr gratuláló üzenetében ismét megemlítette [a csomópont létrehozását] a törökországi Trákia térségében. Ezt velük [Oroszországgal] együtt fogjuk megtenni. Meglesz a csomópont Trákiában” − erősítette meg Erdogan az elnöki rezidencián elmondott beszédében.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök, a kormányoldali pártszövetség, a Nép Szövetsége elnökjelöltje az isztambuli rezidenciája előtt álló busz tetejéről integet támogatóinak, amint bejelenti győzelmét a török elnökválasztás második fordulója után, 2023. május 28-án (Fotó: MTI/AP/Francisco Seco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.