Hol a vége? – további milliárdokat vár Ukrajna 2024-ben

Az elmúlt egy évben a háború miatt temérdek bevételtől elesett Ukrajna. Kijev ugyanakkor arra számít, hogy a nyugati országok nemcsak katonai segélyekkel látják el az országot, hanem még éveken át komoly pénzügyi forrásokat is biztosítanak számára.

Magyar Nemzet
2023. 05. 01. 7:33
ZELENSZKIJ, Volodimir; METSOLA, Roberta
Brüsszel, 2023. február 9. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) és Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke az Európai Unió zászlóját tartja az uniós parlamentben, Brüsszelben 2023. február 9-én, az Európai Tanács brüsszeli ülésének idején. Ukrajna 2022 februárjában folyamodott az EU-hoz tagjelölti státuszért, és azt 2022 júniusában megkapta. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Becslések szerint akár 38 milliárd eurónyi összeg is hiányozhat az ukrán államkasszából, melyet a nemzetközi közösség tagjai közösen pótolnának ki. Az Európai Unió idén 18 milliárd euró hitelt nyújt Kijevnek, hogy segítsen betömni az óriási költségvetési lyukat. A fennmaradó részt az Egyesült Államoktól származó támogatások és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kapott kölcsönök, valamint kisebb, kétoldalú hozzájárulások teszik ki – emlékeztetett a Politico brüsszeli hírportál.

Az idei uniós csomag strukturális megoldást szolgáltat Ukrajna idei pénzügyi támogatására, a visszafizetési kötelezettségre tízéves türelmi idő vonatkozik. A hitelfelvétel garanciáit vagy az uniós költségvetés, vagy a tagállamok biztosítják.

A cél a rövid távú pénzügyi segítségnyújtás, Ukrajna azonnali szükségleteinek finanszírozása, a kritikus infrastruktúra helyreállítása és a háború utáni fenntartható újjáépítés kezdeti támogatása annak érdekében, hogy a posztszovjet ország tovább haladhasson az európai integráció felé vezető úton – olvasható az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács közleményében. 

Ami a 2024-re vonatkozó esetleges finanszírozási igényeket illeti, az is hatalmas lesz

– erről már Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter beszélt a Politicónak. Hozzátette: „nem lesz könnyű feladat drasztikusan csökkenteni a kiadásainkat, természetesen ez a hadjárattól függ. Szerintem nem lehet kevesebb, mint az idei 18 milliárd euró.” A tárcavezető szerint tehát, 2024-ben legalább ugyanannyi pénzt vár az ország a működésének finanszírozására, mint amennyit idén biztosít Brüsszel.

Arra a kérdésre, hogy az EU kész-e megismételni ezt a támogatási szintet jövőre, Paolo Gentiloni gazdasági ügyekért felelős európai uniós biztos azt mondta, ez attól függ, hogy milyen vitát kezdenek az unió költségvetéséről, de kétségtelen, hogy ugyanolyan elkötelezettséggel kell folytatni a támogatást. 

Erre először júniusban lesz lehetőség, amikor az EU felülvizsgálja a költségvetését, amelynek célja, hogy többletpénzt találjon számos prioritásra, például a harmadik országoknak, köztük Ukrajnának nyújtott úgynevezett makroszintű pénzügyi támogatásra.

 

Egymás után érkeznek az ukrán követelések

Néhány héttel ezelőtt az ukrán energiaügyi miniszter egyéb követeléseket is megfogalmazott. German Galuscsenko a Politicónak azt mondta, hogy a nagy nemzetközi energiaipari vállalatoknak, amelyek a háború alatt az áremelkedés miatt busás profitot termeltek, a pénz egy részét Ukrajna szétvert energetikai infrastruktúrájának újjáépítésére kellene fordítaniuk.

Galuscsenko azt is kifejtette, hogy a Nyugatnak be kell zárnia az orosz energiaértékesítésre vonatkozó szankciók kiskapuit, hogy megakadályozza a „végtelen háborút” Ukrajnában, és azt mondta, hogy Kijev alternatív nukleáris üzemanyagot tudna biztosítani, hogy egyes uniós országok megszabadulhassanak az orosz szállításoktól való függőségtől.

Sok energetikai vállalat hatalmas váratlan nyereségre tesz szert a háború következtében. Ezt több mint 200 milliárd dollárra becsültük

– fogalmazott a miniszter egy brüsszeli látogatása során. A tárcavezető szerint ezt a pénzt azért sikerült megszerezniük a nagyvállalatoknak, mert Ukrajna harcol. – Úgy gondolom, hogy tisztességes lenne megosztani ezt a pénzt Ukrajnával – tette hozzá.
 

Pénzügyi támogatások sora

Az EU 18 milliárdos hitele mellett az idén más forrásokból is komoly bevételekre számíthat Ukrajna. A Kieli Világgazdasági Intézet (IfW) szerint 2023. január 16. és február 24. között összesen 12,96 milliárd eurót vállaltak Ukrajna számára a civil szervezetek olyan európai országokból, mint Dánia, Finnország, Svédország és Norvégia. Mellettük Norvégiából is jelentős összeg érkezik majd Kijevbe, valamint Japán is jelentős pénzügyi támogatást ígért 5,1 milliárd euró értékben, kölcsönök formájában.

Az IfW adatai szerint egyébként 2022 januárja és 2023 februárja között az EU-ból 30,3 milliárd eurónyi pénzügyi segélyt ajánlottak fel Ukrajnának, míg az Egyesült Államokból 24,5 milliárd eurónyi pénzzel támogatták a háborúban álló országot.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (balra) és Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke az Európai Unió zászlóját tartja az uniós parlamentben, Brüsszelben 2023. február 9-én, az Európai Tanács brüsszeli ülésének idején (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.