Medvegyev: Ukrajna egy szekéren ülő malac, melyet az Egyesült Államok vontat

Nem tetszett Elon Musknak, a Twitter vezérigazgatójának Dmitrij Medvegyev bejegyzése, melyben igen erősen bírálta Lengyelországot, miután a varsói orosz nagykövetségtől elvették az orosz gimnáziumnak otthont adó épületet. Az orosz politikus karikatúrával válaszolt Musknak, a rajzocskán egy szekéren ülő malac látható, mely Ukrajnát képviseli, a szekeret pedig két állat húzza: egy elefánt és egy szamár, melyek az Egyesült Államokat szimbolizálják.

Magyar Nemzet
2023. 04. 30. 10:57
MEDVEGYEV, Dmitrij; PUTYIN, Vlagyimir
Gorkij, 2022. október 19. Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke, a kormányzó Egységes Oroszország párt vezetõje a Biztonsági Tanácsnak Vlagyimir Putyin orosz államfõ részvételével tartott videokonferenciáján vesz részt a Moszkva melletti Gorkijban 2022. 2022. október 19-én. A nap folyamán Putyin bejelentette, hogy hadiállapotot vezet be azon a négy ukrajnai területen, amelyet Oroszország szeptember végén egyoldalúan a területéhez csatolt. A hatályba lépett rendeletet értelmében az orosz erõket még szélesebb jogkörökkel ruházzák fel a donyecki, a luhanszki, a zaporizzsjai és a herszoni régióban. MTI/AP/Szputnyik pool/Jekatyerina Stukina Fotó: Jekatyerina Stukina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karikatúrával válaszolt Dmitrij Medvegyev az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, volt orosz elnök és miniszterelnök Elon Musk Twitter-vezérigazgatónak. A közösségi oldal ugyanis eltávolította az orosz politikus szombati bejegyzését, melyben azt írta, „nem látom értelmét a diplomáciai kapcsolatok fenntartásának Lengyelországgal. Ez az állam nem létezhet számunkra addig, amíg ruszofóbok vannak hatalmon, és Ukrajna tele van lengyel zsoldosokkal, akiket könyörtelenül ki kell irtani, mint a büdös patkányokat.” Medvegyev Twitter-oldalán most az látszik, a bejegyzés megsértette a közösségi oldal szabályait.

A gúnyos rajzocskán egy szekéren ülő malac látható, mely Ukrajnát képviseli, a szekeret pedig két állat húzza: egy elefánt és egy szamár, melyek az Egyesült Államokat szimbolizálják. Az elefánt a republikánusok, a szamár pedig a demokraták jelképei. A bejegyzéshez azt írta Medvegyev: a Twitter romlásának története 2010-től 2023-ig.

A diplomáciai vita szombaton robbant ki Lengyelország és Oroszország között, miután a varsói önkormányzat lefoglalta az orosz nagykövetséghez tartozó gimnázium épületét, melyben az orosz diplomaták gyermekei folytatták tanulmányaikat. Az iskolaépületbe történő rendőrségi behatolást ellenséges cselekedetnek minősítette Oroszország. Szergej Andrejev orosz nagykövet közölte, hogy az 1961-es bécsi egyezmény értelmében az iskolaépület lefoglalása illegális cselekedetnek minősül. Az egyezmény szerint a diplomáciai képviselethez tartozó létesítmények sérthetetlenek, azaz kizárólag a diplomáciai képviselet vezetőjének engedélyével léphetnek be a fogadó ország képviselői.

Varsó azonban azt állítja, az épület az önkormányzathoz tartozik.

Az Euractiv hírportál szerint az orosz gimnáziumnak otthont adó épület már a második világháború előtt állt, azt követően államosították és Lengyelország átadta a Szovjetunió varsói nagykövetségének. A Szovjetunió összeomlása után a zászlót oroszra cserélték, Varsó azonban 2010-ben felmondta az épület bérbeadására vonatkozó szerződést, és 2011 óta eljárás folyik az épület ügyében. „Az oroszok beleegyeztek, hogy elhagyják az iskolát, miután biztosították őket arról, hogy az önkormányzat minden tárgyukat odaadja nekik” – ismertette a portál az incidens fejleményit.

Borítókép: Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke, a kormányzó Egységes Oroszország párt vezetője (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Jekatyerina Stukina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.