Lemondott a szerb oktatási miniszter az iskolai lövöldözés miatt

Az oktatási miniszter szerint ez az egyetlen észszerű és tisztességes döntés ebben a helyzetben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 07. 20:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondott Branko Ruzics szerb oktatási miniszter vasárnap, négy nappal azután, hogy egy 13 éves fiú egy iskolai lövöldözés során megölte nyolc társát és az iskolaőrt, valamint egy tanárt és további hat diákot megsebesített.

A politikus közölte: már az iskolai lövöldözés napján felajánlotta lemondását, ám a háromnapos nemzeti gyász alatt volt ideje ezen töprengeni, és − mint fogalmazott felelősségteljes és a szakmaiságot szem előtt tartó emberként, szülőként és szerb állampolgárként − meghozni az egyetlen észszerű és tisztességes döntést ebben a helyzetben.

Az Ana Brnabics szerb miniszterelnöknek küldött lemondónyilatkozatában Branko Ruzics kinyilvánította legmélyebb részvétét az áldozatok hozzátartozóinak, és Isten segítségét kérte, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő.

Az iskolai események drámai képeit, a könnyeket, amelyeket a meggyilkolt gyerekek vigasztalhatatlan szülei hullattak a részvétnyilvánításkor, örök életemben pecsétként fogom hordozni a lelkemen

− írta.

Branko Ruzics, a kormánykoalíció kisebbik pártjának tagja 2020 óta volt Szerbia oktatási minisztere. Nyilatkozatában köszönetet mondott mindazoknak, akikkel az utóbbi három évben együtt dolgozott, illetve Ana Brnabicsnak is, akinek a kormányában korábban államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter volt. A politikus reményét fejezte ki, hogy az ország igazságszerető állampolgárai, de a politikai ellenfelek is úgy gondolják, ebben a fájdalomban és harcban egységesnek kell lenni, hogy a jó legyőzze a rosszat, az igazság legyőzze az igazságtalanságot.

A lemondás személyes, de politikai lépés is, a fejlettebb, demokratikus társadalmakban az erő jele, a mi térségünkben viszont igen gyakran a gyengeség jele. Döntsön a közvélemény

− zárta nyilatkozatát Branko Ruzics.

Borítókép: Branko Ruzics volt szerb oktatási miniszter (Forrás: Twitter/Branko Ruzics)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.