Meghalt a Che Guevarát elfogó tábornok

A bolíviai tábornok 84 éves korában hunyt el.

Magyar Nemzet
2023. 05. 08. 7:50
Che Guevara graffiti Kubában (Kép: stockphoto, Vecteezy.com)
Che Guevara - Havana, Cuba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1967-ben Gary Prado Salmón vezette az amerikai titkosszolgálat ügynökei által támogatott katonai műveletet Bolíviában, amely leverte a Che Guevara által szervezett kommunista felkelést, emlékeztet a BBC. 

Bolíviában akkoriban jobboldali katonai kormány volt hatalmon, amelynek a megdöntésére tett kísérletet a kommunistákból álló csoport.

Az USA és a Szovjetunió közötti hidegháború a tetőfokán állt, és Washingtont rendkívül aggasztotta a kommunista befolyás Latin-Amerikában, beleértve Che Guevara tevékenységét is. Az 1959-es forradalom győzelme után Ernesto Che Guevara elhagyta Kubát, hogy más országokban is gerillamozgalmakat vezessen. Che Guevara Fidel Castro kubai kommunista vezető egyik legfontosabb szövetségese volt.

Miután rajtaütött Guevara gerillacsoportján, Prado tábornokot nemzeti hőssé tették, mert megvédte a bolíviai rendszert a kommunista felbujtóktól.

Gary Prado Salmón vezette az Egyesült Államokban kiképzett bolíviai rangereket egy távoli dzsungelben, ahol Che Guevara addigra 22 fős csoportja táborozott. 

Prado tábornok 1981 óta kerekesszékben ült, miután egy véletlenül kilőtt golyó a gerincét találta el. Később a férfi egy könyvet is írt az elfogásról, „Hogyan fogtam el Che-t” címmel.

Prado Salmón fia szerint „számára nem Che elfogása volt a legfontosabb dolog, amit életében tett, sokkal inkább az, hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy a fegyveres erők demokratikus intézmény legyen, amely tiszteletben tartja az alkotmányt és a törvényeket”.

Che Guevarát a La Paztól 830 km-re délre fekvő bolíviai La Higuera faluban végezték ki, és holttestét titkos helyen temették el. Maradványait 1997-ben fedezték fel, exhumálták és visszaszállították Kubába, ahol újratemették.

Borítókép: Che Guevara-graffiti Kubában (Forrás: stockphoto, Vecteezy.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.