Nemzetközi össztűz alá került Giorgia Meloni

Tovább mélyül a közelmúltban kirobbant diplomáciai feszültség a francia és az olasz kormány között.

2023. 05. 11. 15:15
Giorgia Meloni Meets Ethiopian PM Abiy Ahmed Ali
ITALY-ETHIOPIAN-DIPLOMACY Fotó: FABRIZIO CORRADETTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódik a Giorgia Meloni-ellenes támadások sorozata. Gérald Darmanin francia belügyminiszter súlyos sértéseit követően Stéphane Séjourné francia liberális EP-képviselő, az Újítsuk meg Európát! frakció vezetője szólalt meg. A kormánytársai által korábban megfogalmazott vádakat összegezve kijelentette „Meloni demagóg módon közelíti meg az illegális bevándorlást, politikája valójában igazságtalan, embertelen és haszontalan”. 

A pattanásig feszült nemzetközi hangulatot tovább bonyolítja, hogy a spanyol baloldal is beszállt a Meloni-ellenes provokációba. 

A spanyol kormányfőhelyettes, Yolanda Díaz azzal vádolja az olasz miniszterelnököt, hogy a május 1-jén elfogadott munkaügyi csomag valójában hátrányosan érinti a munkavállalókat, mivel korlátozza a tüntetések lehetőségét és államosítja a nyugdíjrendszert. Kétségtelen, hogy az európai választások közeledtével egyre feszültebb a hangulat a tagállamok között.

Az olasz lapok úgy kommentálják a szomszédos baloldali kormányok támadásait, hogy valójában a népszerűségvesztésről terelik el a figyelmet azzal, hogy a jobboldallal riogatják a választókat. 

A baloldali spanyol kormányfőhelyettes az olasz belpolitikai döntések fölötti bíráskodással tulajdonképpen az erősödő jobbközép Vox pártot támadja, amely kitűnő kapcsolatokat ápol Giorgia Melonival és kormányával. Az olasz média szerint a gyengeség és a félelem szüli a szomszédos felek közötti viszályt, mivel a baloldali kormányok egyre inkább úgy érzik, hogy kicsúszott a kezükből az irányítás. 

Nicola Procaccini európai parlamenti képviselő úgy kommentálta Díaz szavait, hogy ő attól fél, hogy hamarosan a Meloni-barát jobboldali Vox kerül hatalomra az országban. Santiago Abascal, a jobboldali spanyol Vox alakulat elnöke Twitter-üzenetben válaszolt a spanyol kormányfő-helyettes provokációjára, és szégyentelennek nevezte Yolanda Díaz beavatkozását. Úgy fogalmazott, nem elég, hogy tönkretette a spanyol munkásokat és a középosztályt, még az olasz miniszterelnök sikeres politikáját is kétségbe vonja.

Matteo Salvini kikötőkért és infrastruktúráért felelős olasz miniszter, kormányfő-helyettes elfogadhatatlannak nevezte, hogy francia és spanyol szomszédjai leckéztessék Olaszországot. 

Giovanbattista Fazzolari, az olasz minisztertanács helyettes államtitkára felhívta a figyelmet az ellentmondásra, hogy míg korábban engedékenyebb politikát követeltek a franciák, most érdekes módon nagyobb szigort akarnak. Az olasz jobbközép kormány elleni indított nemzetközi össztűz valójában csak kifogás, mivel a szomszédos országok baloldali kormányai nem tudnak elszámolni választóikkal, nyugtalanítja őket a hazájukban kialakult jobboldali erők megerősödése − vélte. 

Giorgia Meloni higgadt eleganciával válaszolt a személyét és kormányát ért bírálatokra, hogy elkerülje a diplomáciai kapcsolatok további elmérgesedését. Az olasz kormányfő szerint azért támadják a francia és spanyol politikusok, hogy saját belpolitikai sikertelenségükről eltereljék a figyelmet. 

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (Fotó: Fabrizio Corradetti/NurPhoto/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.