Orosz külügy: brit hírszerző szolgálatok toboroznak zsoldosokat Ukrajnának

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség értesülései szerint egy álláskereső portálon keresnek Közel-Keletről és Észak-Afrikából származó zsoldosokat az ukrán ellentámadásban való részvételre.

Magyar Nemzet
2023. 05. 30. 9:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyilvánosan elérhető információk szerint a világ minden tájáról érkezett zsoldosok nagy számban harcolnak a kijevi rezsim oldalán, a Nyugat különféle platformokat használ a beszervezésükre, állítja az orosz külügyminisztérium.

A hírről a RIA Novosztyi orosz hírügynökség számolt be, a minisztérium közlésére hivatkozva azt írják, hogy a múlt héten az Adzuna álláskereső portálon megjelent egy hirdetés, amelyben a Közel-Keletről és Észak-Afrikából zsoldosokat kerestek az ukrán ellentámadásban való részvételre. Az EU Citizenship program portálon közölt információk szerint a londoni SUH katonai eszközök javítására specializálódott technikus munkakör betöltésére keres munkatársakat teljes munkaidőben, a jelentkezőket határozatlan idejű szerződéssel alkalmaznák és húszezer fontos fizetést ígérnek.

Az orosz külügyminisztérium értesülései szerint az arab államokban is toboroznak, ott ugyanis kedveznek az ilyen jellegű munkák elvégzésének a hatóságok által nem ellenőrzött úgynevezett szürke zónákban bizonyos terrorista csoportok aktivitásai, csakúgy, mint a társadalmi és gazdasági jellegű problémák. 

A minisztérium továbbá felhívja rá a figyelmet, hogy az álláshirdetéseket feladó Adzuna portál magáncég, ezért a felületén megjelent összes tartalomért kizárólag a cég felel. A minisztérium úgy véli, hogy nagy valószínűséggel a brit titkosszolgálatok állnak az ukrán frontra való zsoldostoborzás hátterében, hozzátéve, hogy ezek a hírszerző szolgálatok készek nagy összegű fizetést ajánlani annak, aki hajlandó Ukrajna oldalán harcolni, mindezt pedig a saját országuk adófizetőinek kárára teszik.

A minisztérium szerint köztudott, hogy London nem veti meg a zsoldosok toborzásának ilyen piszkos módszereit, erre jó példa Elizabeth Truss volt brit miniszterelnök kijelentése, mellyel az Ukrajna oldalán harcoló polgártársait biztatta. 

Az orosz külügyminisztérium kiemelte, hogy minden olyan fegyveres tevékenységet azonnal levernek, amely az orosz katonák ellen irányul, a külföldi zsoldosokból és önkéntesekből álló csoportokat pedig megsemmisítik. A tárca továbbá felhívta mindenki figyelmét, hogy vonja le a megfelelő következtetéseket, és ne engedjen a britek toborzásának, akik feláldozható zsoldosokat keresnek a kijevi terrorista rezsim kiszolgálására.

Borítókép: Ukrán katonák egy 203 milliméteres Pion önjáró löveggel támadják az orosz állásokat a dél-ukrajnai Herszon térségében 2022. november 9-én (Fotó: MTI/EPA/Sztaniszlav Kozliuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.