időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

Száz éve nem volt ilyen meleg Sanghajban

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI
2023.05.29. 21:41 2023.05.29. 21:48
Száz éve nem volt ilyen meleg Sanghajban

Száz év óta most hétfőn volt a legmelegebb májusi nap Sanghajban − közölte a kelet-kínai nagyváros meteorológiai szolgálata.

− Tizenhárom óra kilenc perckor (közép-európai idő szerint hét óra kilenc perckor) a Hszücsiahuj mérőállomáson a hőmérséklet elérte a 36,1 fokot, megdöntve a májusi napokon száz éve mért korábbi rekordot − olvasható a legnagyobb kínai város meteorológiai szolgálatának a Veibo kínai közösségi portálon olvasható hivatalos közleményében.

A délutáni órákban a hőmérő higanyszála elérte a 36,7 fokot, megdöntve ezzel a négy alkalommal − 1876-ban, 1903-ban, 1915-ben és 2018-ban − feljegyzett 35,7 fokos korábbi rekordot.

Az éghajlatváltozás következtében a legalább 30 fokos kánikulák egyre valószínűbbé váltak Kínában a World Weather Attribution (WWA) nevű nemzetközi kezdeményezés huszonkét nemzetközi klímaszakértője által kidolgozott, május közepén közzétett tanulmány szerint.

Sanghajban egyes internetes alkalmazások szerint a hőérzet meghaladta a 40 fokot.

Más ázsiai országokban idén már halálesetekkel járó hőhullámok is voltak.

Április közepén India egyes régióban a 44 fokot is elérte a hőmérséklet, legkevesebb tizenegy ember halálát okozva Mumbai közelében egyetlen nap alatt. Dakkában, Banglades fővárosában hat évtizedes napi melegrekordot mértek. Tak nyugat-thaiföldi tartományban 45,4 fokos rekordmeleget mértek, a laoszi Szainjabuli tartományban pedig az ország történelmében abszolút rekordnak számító 42,9 fokos hőség volt a WWA adatai szerint.

Az ENSZ május közepén figyelmeztetett, hogy a 2023–2027-es évek szinte teljes bizonyossággal a Földön valaha mért legforróbb időszak lesz az üvegházhatású gázok és az El Nino meteorológiai jelenség együttes hatása következtében.

Borítókép: Sanghaj (Forrás:Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.