Végleg megszakadhat az orosz–lengyel diplomáciai kapcsolat

Forrnak az indulatok, így tovább nő a lengyel–orosz diplomáciai feszültség, most az oroszok fenyegették meg a lengyeleket.

Gábor Márton
2023. 05. 16. 8:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel hatóságok a már lefoglalt iskolán kívül az orosz nagykövetség diplomáciai tulajdonában lévő egyéb ingatlanokra is igényt tartanak. 

„Varsó azonban válaszintézkedésekkel szembesülhet, ugyanis Oroszországnak is vannak lengyel diplomáciai ingatlanjai” – mondta Szergej Andrejev lengyelországi orosz nagykövet. 

A lengyel külügyminisztérium mindeközben elhatárolódott az orosz diplomáciai tulajdonban lévő ingatlanok lefoglalásától, a tárca szerint ugyanakkor a helyi hatóságok az illetékesek az ügyben, amelyek kérésére bíróságok döntenek a szovjet vagy orosz fél által épített vagy jogszerűen megszerzett létesítmények államkincstárnak való átadásáról. Sem a külügyminisztérium, sem a lengyel bíróságok nem találják az ilyen akciókban a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény megsértését.

– Ha Varsó a bécsi egyezmény egyértelmű megsértése mellett döntött, amit csak a lengyel külügyminisztérium, a lengyel ügyészek és bíróságok nem vesznek észre, akkor bármit várhatunk tőlük. A mi pénzünkön kívül több tucat orosz cég és vállalkozó vagyonát fagyasztották be vagy tartóztatták le őket Lengyelországban. Most pedig a varsói kormány elkezdte keresni azokat a kiskapukat, amelyek lehetővé tennék ennek az idegen vagyonnak a kisajátítását, azaz egyszerűen ellopását – reagált a diplomata.

A nagykövet véleménye szerint Varsó továbbra is szállítani fog fegyvereket és katonai felszereléseket Kijevnek, amíg erre lehetősége van. Felidézte, hogy korábban Lengyelország átadta a szovjet típusú fegyverzetét és a Leopard típusú harckocsikat. A győzelem napján pedig ígéretet tettek 14 darab MiG–29 repülőgép átadására. 

A lengyel politikai közbeszédben nem kerül szóba a fegyveres erők Ukrajnába küldésének kérdése. Az azonban köztudott, hogy sok önkéntesnek nevezett lengyel zsoldos harcol a kijevi rezsim oldalán a Lengyel Önkéntes Hadtest részeként Zaporozsjei területén, illetve Orechovo és Artemivszk (Bahmut) közelében – jegyezte meg a nagykövet.

Néhány nappal korábban Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, volt orosz elnök és miniszterelnök is foglalkozott Lengyelországgal, akkor a Twitteren közölte, hogy nem látja értelmét a diplomáciai kapcsolatok fenntartásának Lengyelországgal. Hozzátette: „ez az állam nem létezhet számunkra addig, amíg ruszofóbok vannak hatalmon, és Ukrajna tele van lengyel zsoldosokkal, akiket könyörtelenül ki kell irtani, mint a büdös patkányokat”.

Borítókép: A varsói orosz nagykövetség épülete (Fotó: Twitter/Oroszország varsói nagykövetsége)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.