Vlagyimir Putyin lenne a „komplett idióta nagypapa”?

A Wagner-csoport vezetője árulással vádolta az orosz katonai tisztségviselőket, és őket nyilvánította Oroszország fő ellenségének.

Magyar Nemzet
2023. 05. 09. 17:34
Jevgenyij Prigozsin, a Wagner Csoport orosz zsoldos csapat vezetője Fotó: Sinnaig Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A boldog nagypapa jónak gondolja magát. Ha kiderül, hogy igaza van, akkor Isten adjon mindenkinek egészséget. De kérdezem én, mit fog tenni az ország, a gyermekeink, az unokáink, akik Oroszország jövőjét jelentik, hogyha megnyerjük ezt a háborút – ha egyáltalán megnyerjük, csak spekulálok – és kiderült, hogy ez a nagypapa egy komplett idióta?” – fogalmazott Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport orosz zsoldoshadsereg vezetője, egy rejtélyes, de káromkodásokkal teli videóüzenetben, amelyet vélhetően – de nem bizonyítottan – Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, de legalábbis az orosz felsővezetésnek címezhetet – hívta fel a figyelmet a The Daily Beast amerikai hírportál.

A Wagner-vezér újfent árulással vádolta a katonai tisztségviselőket, és őket nyilvánította Oroszország fő ellenségének – és nem az ukránokat, akikkel ténylegesen harcol.

 

Az, hogy Putyinnak címezte üzenetét, azért is valószínű, mert a videó épp akkortájt került ki, amikor az orosz elnök büszkeségre szólította fel az Ukrajnában harcoló oroszokat. Ám eközben Prigozsin az orosz csapatok tömeges meneküléséről számolt be és azt hangoztatta, hogy az orosz állam nem tudja megvédeni a saját országát az ukrán erőkkel szemben.

Harc helyett csak ármánykodnak

 – vetette oda az orosz vezetésnek.

Prigozsin azután állt a sarkára, hogy már több ízben is panaszkodott arról, hogy zsoldoscsapata a fronton, különösen Bahmutban harcolva nem kap elegendő lőszer utánpótlást és ezért már százakat elveszített. Az orosz védelmi minisztérium már a minap jelezte számára, hogy dolgoznak az ellátás javításán.

Elemzők szerint az elmúlt napok szeszélyes Prigozsin kirohanásai – miszerint először bejelentette, majd visszavonta, majd újra kihirdette, hogy csapatai lőszerproblémák miatt kivonulnak Bahmutból  – egyfajta kísérlet is lehet a felelősség megosztására a harctéri sikerek elmaradása miatt – hívta fel a figyelmet a Reuters hírügynökség. A Wagner-vezér legutóbbi fogadalma szerint még néhány napig kitartanak Bahmutnál, noha még mindig nem kaptak lőszerutánpótlást.

Mint Prigozsin folytatta „Ukrajna az ellentámadás küszöbén áll, ám az a terepen és nem a televízióban fog zajlani” – utalt a győzelem napi ünnepség televíziós közvetítésére. 

Szerinte nem most van itt az ideje, hogy az orosz vezetők a Vörös téren mutogassák magukat.

Borítókép: Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldos csapat vezetője (Fotó: Twitter/Sinnaig)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.