Vlagyimir Putyin: Háború zajlik szülőföldünk ellen

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Oroszország megvédi szuverenitását, a Nyugatot pedig gyűlölettel és ruszofóbiával vádolta meg. Az orosz államfő szerint az egész ország kiáll a fronton harcolók mellett, akiknek külön megköszönte a szolgálatát, és mint hangsúlyozta, „ők becsülettel harcolnak Oroszországért”.

Magyar Nemzet
2023. 05. 09. 10:52
Vlagyimir Putyin orosz elnök a Vörös Téren a Győzelem Napjának ünnepségén, 2023.05.09-én. (Fotó: AFP)
Vlagyimir Putyin orosz elnök a Vörös Téren a Győzelem Napjának ünnepségén, 2023.05.09-én. (Fotó: AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hűek vagyunk őseink örökségéhez, mélyen és világosan értjük, hogy mit jelent méltónak lenni az teljesítményükhöz. Büszkék vagyunk a fronton harcoló csapatainkra – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Vörös Téren a II. világháború emlékére, a győzelem napja alkalmából rendezett ünnepségen. A május 9-i nap kiemelten fontos az oroszoknak.

A katonai parádé során elhangzott beszédében az orosz államfő továbbra is „különleges katonai műveletként” hivatkozott az Ukrajnában zajló háborúra, ám a „békét és a stabil jövőt” emlegette. Majd a Nyugatot gyűlölettel és ruszofóbiával vádolta.

Szerinte az egész ország egyként támogatja a fronton harcoló hősöket.

Ma a civilizáció ismét fordulóponthoz érkezett. Valódi háború robbant ki szülőföldünk ellen, de mi megőrizzük a biztonságunkat

 – nyomatékosított. Az elnök azt állította, hogy Oroszország megvédi szuverenitását.

– Meggyőződésem, hogy a szolidaritás és a partnerség tapasztalata a közös fenyegetés elleni küzdelem évei alatt támaszt jelent akkor, amikor a világ a multipolaritás felé halad – mondta.

Hozzátette: 

Nincs a világon erősebb, mint az anyaország iránti szeretetünk, Oroszországért, vitéz fegyveres erőinkért, a győzelemért.

Az elnök szavait éljenzés fogadta. Putyin szerint „az ukrán nép a bűnöző rezsim túsza lett, amely kegyetlen és öncélú tervei tárgyává tette”. Az orosz elnök hangsúlyozta: a hőstettek és áldozatok kigúnyolása bűncselekmény és bosszúállás azok részéről, akik új hadjáratra készülnek Oroszország ellen.

Az orosz államfő továbbra is a második világháborúban legyőzött nácikhoz hasonlította az ukrán kormányt, és azzal vádolta a Nyugatot, hogy „elfelejtette, ki győzte le a nácikat”.

A győzelem napi ünnepségen az orosz elnökön kívül részt vettek a FÁK-országok vezetői is. A felvonulásra érkezett katonákat pedig Szergej Sojgu védelmi miniszter köszöntötte, és gratulált kitartásukhoz. A felvonuláson a résztvevők olyan orosz katonai eszközöket tekinthettek meg, mint a Boomerang páncélozott személyszállító jármű, az Iszkander-M rövid hatótávolságú ballisztikus rakétarendszer, T–35-85-ös harckocsik, vagy éppen az egyenruhába öltözött katonák ezrei.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a Vörös Téren a győzelem napjának ünnepségén, 2023. május 9-én (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.