Idegesség és félelem árnyékolja be az oroszok nagy napját

Szigorított biztonsági intézkedések és a megszokottnál kisebb felhajtás mellett, de megrendezik Oroszország egyik legfontosabb ünnepét, a győzelem napját. A moszkvai Vörös téren beszédet mond Vlagyimir Putyin orosz elnök is, ugyanakkor az elmúlt hetek szabotázsakciói miatt tapintható idegesség és félelem beárnyékolja az orosz elnök számára kiemelt jelentőséggel bíró eseményt.

2023. 05. 09. 5:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigorított biztonsági intézkedések mellett tartják meg Oroszország egyik legfontosabb ünnepét kedden, a náci Németország felett aratott győzelemre megemlékező győzelem napját − számolt be a nemzetközi sajtó. A hagyományos, moszkvai Vörös téren megtartott katonai parádét idén is − noha kisebb létszámmal, mint tavaly − megrendezik, azonban több vidéki régióban mondták le az ünnepségeket az esetleges ukrán szabotázsakcióktól tartva.

Folyamatos szabotázsakciók

Az elmúlt hetekben egyre több incidens rázta meg az orosz közbiztonságot országszerte, kezdve az április eleji, szentpétervári kávézóban történt robbantásos merénylettel, amelyben életét vesztette Vladlen Tatarszkij katonai blogger. Ezt követően május harmadikán dróntámadást követtek el a Kreml ellen. Moszkva szerint Ukrajna és a nyugati szövetségesek állhatnak az eset mögött, az akció célja pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök likvidálása volt. Majd jött a hétvége, szombaton felrobbantották Zahar Prilepin orosz politikus és író autóját, a merénylet során Prilepin sofőrje életét vesztette. Emellett az ukrán határ menti régiókban, valamint a 2014-ben annektált Krím félszigeten egyre gyakoribbak a szabotázsakciók, dróntámadások. 

Ennek ellenére Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő közlése szerint Putyin megtartja szokásos beszédét a győzelmi napi parádén.

 

Vlagyimir Putyin nagy napja

A szónoklat és az egész esemény kiemelten fontos az orosz elnöknek,  az ukrajnai háború kirobbanását követően pedig csak még inkább felértékelődött. − Putyin számára ez messze a legfontosabb esemény az évben − ecsetelte a The Guardian brit napilapnak Andrej Kolesnyikov. A Carnegie Nemzetközi Békéért Alapítvány szakértője szerint a győzelem napi ünnepség lehetőséget ad az orosz elnöknek, hogy megmutassa népének, hogy még mindig erős, és irányítása alatt tartja az országot, valamint az Ukrajnában zajló eseményeket. 

Ugyanakkor nem csak Putyin számára fontos a jeles nap, az Euractiv brüsszeli hírportál által megszólaltatott átlagemberek is úgy vélik, a biztonsági aggályok ellenére is meg kell tartani az ünnepségeket

Szerintem a hazafiasság és hazaszeretet érzetének növelése miatt fontos, hogy megrendezésre kerüljön a felvonulás, a különleges katonai művelet miatt sokan elbizonytalanodtak ezekkel kapcsolatban

− vélekedett egy belgorodi férfi. Hozzátette, fontos, hogy az emberek emlékezzenek arra, hogy min kellett szüleiknek, nagyszüleiknek keresztülmennie. − Sokan kezdik elfelejteni, hogy mit jelent május kilencedike − hangsúlyozta.

Katonák menetelnek a győzelem napja főpróbáján. Fotó: AFP/Getty Images

Szokatlan ünnepély

Mindazonáltal az idei felvonulás sokban fog különbözni a tavalyitól. A múlt heti dróntámadás miatt a hatóságok megtiltották a drónok használatát, valamint folyamatos a GPS-jelek zavarása Moszkvában az újabb támadások elkerülésének érdekében. A katonai parádén kevesebb katona vesz részt, és kevesebb hadi eszközt vonultatnak fel, ennek egészen egyszerű oka van: a legtöbb hivatásos katona Ukrajnában harcol, valamint az ilyenkor felvonultatott harckocsik, páncélozott járművek és más eszközök jelentős része is a frontvonalakra lett átcsoportosítva.

Elmarad a tradicionális Halhatatlan ezred menetelése is.

Ennek keretein belül a II. világháborúban, Afganisztánban vagy a csecsen háborúban elhunyt veteránok képeivel szoktak felvonulni hozzátartozóik, idén ugyanakkor ezt online térben tehetik csak meg. A biztonsági indokok mellett egyes vélemények szerint azért sem tartják meg a menetet, mert a vezetés attól tart, hogy az Ukrajnában elesett harcosok fotóit is felvonultatnák a gyászoló családtagok, így pedig fény derülne Moszkva valós veszteségeire.

Olyan fokú idegességet lehet tapasztalni, amilyet még nem láttam

− fogalmazott a brit sajtónak a moszkvai főpolgármesteri hivatal egyik tisztviselője. Leszögezte ugyanakkor, hogy az ünnepséget mindenképp meg kell tartani, nincs más opció.

Vlagyimir Putyin 2022-ben a Halhatatlan ezred menetén. Fotó: AFP/EPA/Juri Kocsetkov

Az már biztos, hogy Moszkvában megtartják a felvonulást, vidéken ugyanakkor más a helyzet. Az eddigi beszámolók szerint mintegy hat régió több mint húsz városában, valamint a Krím félszigeten mondták le az eseményt biztonsági aggályokra hivatkozva. A legfrissebb hírek szerint egyébként a fővárosi ünnepségen a Független Államok Közössége országainak − így Azerbajdzsán, Belarusz, Kazahsztán, Kirgizisztán, Moldova, Örményország, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán − vezetői is részt vesznek, noha egészen eddig úgy volt, hogy a volt szovjet tagköztársaságokat magába tömörítő szervezet tagjai nem képviseltetik magukat idén az eseményen. 

Borítókép: Főpróba a május 9-i felvonulás előtt (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.