„A NATO veszélyes játékot űz, ha globális dominanciára törekszik”

Az orosz külügyminiszter szerint a szövetségnek el kell ismernie majd a „parancsnokok” nélküli multipoláris világrendet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 20. 19:07
LAVROV, Szergej
Fokváros, 2023. június 2. Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálatának felvétele Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrõl a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-Afrikai Köztársaságot tömörítõ BRICS-csoport külügyminisztereinek tanácskozásán Fokvárosban 2023. június 1-jén. MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO veszélyes és kilátástalan játékot űz azon törekvéseivel, hogy a világ minden térségében, így Eurázsiában is dominanciára törekedjék – jelentette ki kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Minszkben. Az orosz diplomácia vezetője a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) külügyminiszteri találkozóját követően beszélt újságírókkal.

 

Mint mondta, a NATO képviselőinek nyilatkozatai mindössze megerősítik az észak-atlanti szövetség „globális törekvését és igényét – lényegében arra – , hogy meghatározzák a játszma szabályait minden régió számára”.

 

„Ez kontinensünk európai részét és Eurázsia keleti részét is érinti” – hangsúlyozta Lavrov, ezzel összefüggésben említve azokat „a provokációkat, amelyeket a NATO Kína viszonylatában tesz, ösztönözve olyan katonai blokkok létrehozását, mint az AUKUS  (Ausztrália, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok által létrehozott védelmi partnerség), valamint a NATO infrastruktúrájának, jelenlétének ebbe a régióba való előmozdítását”. „Ez veszélyes játszma. És előbb vagy utóbb a NATO-nak rá kell döbbennie, hogy mindez kilátástalan és zsákutcába vezet” – tette hozzá. Kiemelte, a NATO-nak el kell majd ismernie a valóságot, mégpedig a multipoláris világrendet, ahol nem lesznek semmilyen „parancsnokok”, sem pedig „legfőbb bírák”. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a NATO-val ellentétben az ODKB nem törekszik vezető szerepre Eurázsiában.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.