A világ élvonalába tartozik Magyarország egy fontos területen + videó

Szijjártó Péter szerint nemsokára másodikak leszünk a világon elektromosakkumulátor-gyártás terén.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 10. 10:16
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2023. június 2. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az osztrák tulajdonú KRONOSPAN-MOFA Hungary Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. június 2-án. A vállalatcsoport a farostlemez gyártásával foglalkozó mohácsi üzemének kapacitását bõvíti kétmilliárd forint értékben, amihez az állam 286 millió forinttal járul hozzá, így segítve 230 ember munkahelyének megõrzését. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország és a Kínai Népköztársaság stratégiai partnerei egymásnak, mi úgy tekintünk Kínára, mint egy országra, mellyel az együttműködés jelentős előnyökkel jár – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebookra feltöltött videójában. Szijjártó Péter egyúttal háláját fejezte ki, hogy Magyarországot hívták meg díszvendégként a World Battery Conference-re. Az eseményt a kínai Jipin városában rendezték meg.

A miniszter felidézte, 13 évvel ezelőtt a magyar kormány bejelentette a keleti nyitás politikai stratégiáját, amely a kölcsönös előnyökkel járó együttműködést szorgalmazza a keleti országokkal. Ezen belül ösztönzik a kínai befektetőket, hogy Magyarországot válasszák európai helyszínüknek. 

Ez a politika, ez a politikai stratégia óriási sikertörténet

− jelentette ki a tárcavezető. Közölte, a kínai vállalatok folyamatosan élnek a leginkább befektetőbarát környezettel Európában és a legalacsonyabb vállalati adókulccsal a kontinensen. 

Rámutatott, hogy 2020 volt az első olyan év, amikor a kínai befektetők hozták a legtöbb befektetést Magyarországra és a jelenlegi adataik szerint az idei lesz a második ilyen év. Szijjártó Péter szerint ennek az oka, hogy az elektromosakkumulátor-gyártók Kínából, Magyarországot választják helyszínéül az európai tevékenységüknek. Magyarország egy találkozási ponttá vált a keleti és a nyugati befektetőknek – tette hozzá a miniszter. Kiemelte: 

mi egyike vagyunk a világ három országának Kína és Németország mellett, ahol gyárat üzemeltet mindhárom német prémium autómárka, akik mindannyian az elektromobilitási stratégiájuk szívét Magyarországon helyezték el.

Ezeknek az akkumulátorbeszállítóik a kínai vállalatok. Ezért volt nagy megtiszteltetés, hogy bejelenthették a CATL és az EVE Energy óriási befektetéseit Magyarországra és egy másik top tízbe tartozó elektromos akkumulátorgyártó vállalat befektetését is hamarosan bejelentik − mondta Szijjártó Péter.

Arra is kitért, hogy ezeknek az óriási befektetéseknek köszönhetően Magyarország a 4. helyen szerepel világviszonylatban az elektromosakkumulátor-gyártás terén, és amint ezek a befektetések befejeződnek, az ország a második lesz. Az elmúlt egy-másfél évben Magyarország első számú export terméke az elektromos akkumulátorok voltak, ez hozzájárult az ország tavalyi óriási exportrekordjához, így világszinten a 34. helyen vagyunk, annak ellenére, hogy csak a 95. helyen állunk lakosságszámban − mondta a tárcavezető. 

Szeretném kifejezni hálámat a kínai befektetőknek, hogy ilyen bizalmat tanúsítanak Magyarország és a magyar emberek iránt

− fogalmazott a miniszter. Egyúttal jelezte, továbbra is ösztönözni fogják a kínai befektetőket, hogy bővítsék magyarországi kapacitásaikat vagy új európai gyáraikat Magyarországra hozzák.


Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.