Az Egyesült Államok elleni megtorló háborút követeltek Észak-Koreában

Phenjan most rendelkezik a legerősebb fegyverrel Washington megbüntetésére – jegyezte meg az állami hírügynökség.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 26. 13:40
null
Pocshon, 2023. június 15. Dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlatot néznek meg vendégek Pocshonban 2023. június 15-én. MTI/EPA/AFP pool/Dzsung Jon Dzse Fotó: Dzsung Jon Dzse
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok elleni megtorló háborút követelték Észak-Koreában egy százezres tömeggyűlésen, amelyen a koreai háború 73 évvel ezelőtti kitöréséről emlékeztek meg vasárnap – számolt be a phenjani média hétfőn.

A KCNA állami hírügynökség jelentése szerint mintegy 120 ezer ember vonult fel és vett részt a különböző évfordulós eseményeken, az Egyesült Államok elpusztítására háborús visszavágást követelő jelszavakat skandálva. 

Azzal vádolták az Egyesült Államokat, hogy háborút provokál, és olyan sebeket ejtett a koreaiakon, amelyek sosem fognak behegedni.

Utalva az ország elrettentő erejére, a KCNA megjegyezte, Észak-Korea most rendelkezik a legerősebb fegyverrel Washington megbüntetésére.

A Rodong Sinmun napilap által közzétett fotókon látható egy phenjani stadion, amely több tízezer emberrel zsúfolásig megtelt. 

A nagygyűlés résztvevői öklüket a levegőbe emelve tábláikon arra figyelmeztettek, hogy az Egyesült Államok teljes szárazföldje a hatókörükön belül van, vagy azt hirdették, hogy az imperialista Egyesült Államok a béke lerombolója.

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (Észak-Korea) és a Koreai Köztársaság (Dél-Korea) hivatalosan még mindig háborúban áll, mert az 1950-ben északról indított háborút 1953 júliusában Panmindzsonban csupán egy fegyverszünettel zárták le, nem pedig békekötéssel. Kétszer két kilométer széles demilitarizált övezetet hoztak létre, ezzel rögzítve Korea kettéosztottságát.

Borítókép: Dél-koreai–amerikai közös hadgyakorlatot néznek meg vendégek Pocshonban 2023. június 15-én (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Dzsung Jon Dzse)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.