Az ukrán parancsnok szerint a főbb erők még nem vesznek részt az ellentámadásban

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka érdekes magyarázattal állt elő.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 23. 17:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mindenki most és azonnali nagy győzelemre vár. Mi is ezt akarjuk. Fel kell készülnünk azonban arra, hogy ez a folyamat eltart egy ideig, mert rengeteg erő, sok technológia és kiépített akadály van mindkét oldalon. Fő erőink még nem vesznek részt a harci cselekményekben. Most még keressük, kutatjuk az ellenség védelmének gyenge pontjait – fejtette ki a parancsnok. Azt is elmondta, hogy ukrán becslés szerint Ukrajna területén jelenleg mintegy 400 ezer orosz katona tartózkodik.

Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója közölte, hogy az orosz erők ismét tüzet nyitottak pénteken a dél-ukrajnai Herszon városára, eltalálták az önkormányzati közlekedési vállalatot, aminek következtében három ott dolgozó meghalt. 

Herszonban a megszálló csapatok célzottan lőttek rá az önkormányzati közlekedési vállalatra, a város életét biztosító civil alkalmazottakra

– írta a kormányzó. Hozzátette, hogy egy férfi a helyszínen életét vesztette, a vállalat két másik dolgozója pedig kórházba szállítás után halt meg. A kijevi megyei rendőrség pénteken arról tájékoztatott, hogy a főváros térségét ért orosz ágyúzás következtében leégett tíz hektár erdő. A lángok azután csaptak fel, hogy ellenséges rakéták csapódtak be arra a helyre, ahol tavaly tavasszal, a térség orosz megszállása idején orosz katonák lövészárkai voltak. Alina Podrejko, a bucsai rendőrkapitányság szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportál érdeklődésére pontosította, hogy az orosz támadás még június 16-án délután történt, aminek következtében Zdvizsivka mellett kigyulladt egy erdő.

– Azután, hogy az ukrán erők visszavették az ellenőrzést a terület fölött, aknamentesítési munkálatok folytak a helyszínen, de mivel egy orosz katonai raktár is ott volt mélyen a föld alatt tele lőszerrel, most hatalmas detonációk rázták meg a környéket. A robbanások délután három órától este nyolcig tartottak

 – fejtette ki a szóvivő. Elmondta, hogy a katasztrófavédelmi szolgálat, a rendőrség és az erdészet munkatársai a helyszínen tartózkodtak, de a detonációk miatt nem tudtak rögtön hozzáfogni a tűzoltáshoz. A Militarnij elnevezésű ukrán katonai hírportál arról számolt be, hogy ukrán lövészek 203 milliméter kaliberű M106-os lövedékeket kaptak a Pion típusú önjáró lövegekhez. A hírportál hozzátette, hogy mostanra a Szovjetunióban gyártott Pion fegyverekhez való szovjet lövedékkészletek kifogyóban vannak, ezért a szövetségesek úgy döntöttek, segítenek pótolni azokat ugyanilyen kaliberű saját gyártású lövedékekkel.

Vadim Szkibickij vezérőrnagy, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjújában kijelentette, hogy Oroszország három-négyszeresére növelte a Kalibr és a H–101-es rakéták gyártását.

– Ez azt jelenti, hogy az oroszok típustól függően havonta körülbelül harminc-negyven rakétát gyártanak ezekből. Kinzsal rakétából viszont legfeljebb hat darabot. A termelés szintje jelenleg egy kicsit magasabb, mint a háború előtt volt

– fejtette ki. Hozzátette, hogy az orosz erők októbertől januárig jelentős számú rakétát használtak fel az arzenáljukból. Az ukrán vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg 680-nal, 223 330-ra nőt. Az ukrán erők az elmúlt nap során megsemmisítettek egyebek között négy orosz harckocsit és 44 tüzérségi rendszert.

Borítókép: Súlyosan megrongált ház előtt egy ukrán katona Herszonban 2023. június 15-én, miután orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai várost (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.